Българската православна църква почита днес Въздвижението на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден.

Стотици богомолци се стекоха традиционно на Кръстова гора, за да пренощуват на святото място под звездите с молитви за здраве.

По традиция хиляди се събраха в Кръстова гора в Родопите, за да отправят своите молитви. Вярващите от цялата страна пренощуват в местността с надежда за изцеление. Отец Арсений отслужи вечерната литургия в храма.

Пред църквата бяха разположени 1000 стола, за да може да се спазва дистанция между вярващите според епидемиологичните мерки. Заради пандемията обаче събралите се хора са по-малко от миналата година. Останалите вярващи се разположиха встрани по поляните.

Мястото, наричано Родопската Света гора, се счита за свещено от християните, които идват тук да търсят изцеление или да се сдобият с рожба, а историите за чудеса са не една и две, които разказват самите миряни.

Тези, които са получили изцеление, се връщат всяка година на празника, за да благодарят.

Парашкева от Исперих идва да нощува под открито небе за 12-ти път.

"Виждали сме по време на служба как се отвори небето на огнен кръст", разказа жената пред NOVA.

Причината там да се събират толкова много хора е преданието, че там е заровена чудодейна частица от Светия кръст господен и легендата, че в нощта преди Кръстовден желанията и молитвите се сбъдват, а болните намират изцелението.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.