Около 20 автобуса със стотици пътници са блокирани край Велико Търново и Враца заради непочистени от лед и сняг пътища, съобщи Нова телевизия.

Десет автобуса с пътници са блокирани край великотърновското село Поликраище от 12 часа, разказа Пламена Иванова, пътничка в един от тях.

Жената добави, че пътуват от Румъния в посока Велико Търново, но от снощи около 18 часа са блокирани край Поликраище. Хората са се свързали с телефон 112. "Няма бедстващи, защото сме в автобусите и ни е топло. Отпред има патрулен автомобил, полицаите ни казват да чакаме, но не казват колко", каза Иванова.

Тя обясни, че няма обиколен път, по който да минат автобусите.

Неин спътник разказа, че има огромна тапа на изхода на Русе. Има паднали клони на пътя и няма как да се разминават тежкотоварните камиони. Ситуацията край Бяла описаха като "ад".

Засега на блокираните край Поликраище е казано, че трябва да изчакат тежкотоварна машина, която да изчисти пътя.

В същата ситуация се намират други 10 автобуса с пътници, но в района на врачанското село Паволче. Ивка Димитрова, пътничка в един от тях, каза, че автобусът е спрял около 04:30 часа.

"Стоим на Паволче на моста и не можем да тръгнем нито напред, нито назад. Шофьорът каза, че има 4 пръста лед", добави Димитрова.

По думите ѝ в района има техника, но тя не разчиства.

 Еднометрова пряспа има на пътя край Поликраище, обясниха от АПИ

Остава усложнена обстановката във Велико Търново, Враца, Плевен, Габрово, Силистра и Разград. Там валежите спряха, но проблеми създават снегонавяванията. Това съобщи пред БНР инж. Даниел Иваничков - директор на Дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ.

Ограничено е движението по пътя при село Поликраище, Великотърновско, заради снегонавявания.

"Там техниката се бори с "пробиване" на пряспата. Тя е с височина 1 метър", посочи инж. Иваничков. В проблемния участък 10 автобуса с пътници стоят на изчакване. Подобна е ситуацията и в област Враца и Плевен, където тежкотоварни автомобили също изчакват на място. Няма информация за автобуси или граждани в леки коли, които да са възпрепятствани.

Остава усложнена обстановката в части от област Габрово, Силистра, Разград. Валежите спряха, но остава уширяването на отделни пътни участъци и борбата със снегонавяванията, посочи инж. Иваничков. 

Той обяви, че стратегията ще бъде подобрена: "Ще бъде подобрена комуникацията с местните власти на терен, които извършват мониторинга на енергопреносните системи и водоподаването". Няма затруднения при преминаването на границите. Остават в сила обаче съветите да се пътува, само ако е необходимо. От АПИ препоръчват да се тръгва на път с подходящи зимни гуми, заредени с гориво коли и ограничена скорост. Заради усложнената зимна обстановка днес децата от над 280 училища в 13 области на страната няма да учат.