Ден на отворените врати в президентството и в Министерството на отбраната в рамките на инициативата "Европейски дни на наследството - София 2023".

Днес хората имаха възможност до обяд да се докоснат до сърцето на президентската институция и нейната история. Вратите на "Дондуков" 2 бяха отворени за посетители точно в 9 часа, а първата група се сформира от ученици от столичното 18-о училище, където ги посрещна разказът на Кремена Михайлова от Дирекция "Протокол".

Посетителите разгледаха Гербовата зала, кабинета на президента, където им беше обяснено предназначението но отделните зали и как се провеждат срещите на държавния глава. Беше обърнато внимание на картините от известни майстори, които са собственост на Националната художествена галерия и наброяват около 150 в цялата сграда.

Интерес предизвикаха и подаръците към президентската институция, получени при различни визити, както и президентската библиотека, в която са изложени различните ордени, които държавният глава присъжда за различни заслуги. Президентската библиотека е отворена от 2017 година насам.

"Библиотеката най-много ми хареса. Не знаех, че има такава зала. Имам голям интерес към политиката и се надявам да бъда посланик в ООН", заяви Борислава пред БНТ.

"Определено най-много бях впечатлена от ордените, които видях. Специално този на Кирил и Методий. Детайлите бяха впечатляващи", допълни Далия.

"Отдавна искам да се занимавам с международни отношения. Смятам, че това посещение дава вътрешен поглед за това какво крие професията", коментира Иван Петров.

"Смятам, че е изключително важно младите хора да сме информирани като граждани за всичко, което държавните глави и политиците могат да извършват, тъй като те насочват държавата към по-добро бъдеще", каза Ралица Бояджийска.

Посетителите в Министерство на отбраната също можеха да се докоснат до уникалния интериор и архитектура на сградата и да се запознаят с нейната богата история.

Европейските дни на наследството са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. Планират се ежегодно през месец септември.