Зам.-кметът на София по транспорт Евгени Крусев апелира хората да не се движат с личните си автомобили през утрешния ден. Апелът е заради събитията, свързани с българското председателство на 16 и 17 май.

В тези дни в столицата ще се проведе срещата на върха ЕС - Западни Балкани, което налага ограничения в движението и паркирането.

От днес около хотел "Маринела" са забранени паркирането и престоят на превозни средства по бул. "Джеймс Баучер", ул. "Червена Стена" и ул. "Петър Станчев". Ограничението ще важи до 20.00 часа на 17 май.

Ще се забрани паркирането в участък по ул. "Околовръстен път" - в отсечката между бул. "България" и Националния исторически музей. Това се прави заради близостта до резиденция "Бояна" и срещите, които ще се провеждат там. Забраната важи от 8.00 до 20.00 часа на 16 май, каза Крусев, цитиран от "Фокус".

С ограничени престой и паркиране са улиците около "София Тех парк". Ограничението ще е в сила от 8.00 до 23.00 часа на 16 май по ул. "Йордан Венедиков" и локалното платно на бул. "Цариградско шосе", както и входа на "София Тех парк" откъм зала "Арена Армеец".

Максимално много хора ще бъдат засегнати от ограниченията за престой и паркиране в центъра на града, както и ограниченията за придвижване по бул. "Витоша". От 8.00 часа на 16-и до 20.00 часа на 17 май местата, които се намират около хотел "Балкан", ще бъдат ограничени за преминаване. Ще бъде забранен престоят и паркирането по улица "Аксаков", ул. "Ген. Гурко", както и около хотел "Хилтън", допълни зам.-кметът на София.

Ще има ограничения, които са свързани с престоя и паркирането около храм-паметник "Св. Александър Невски" - ул. "Оборище", бул. "Васил Левски"; ул. "Шипка"; ул. "Кракра". Паркингът, който е около паметника на Цар Освободител, също ще бъде затворен за времето на срещата. Затворен за движение ще бъде булевард "Витоша" - между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Пенчо Славейков. Движението на градски транспорт няма да бъде затруднявано.

Очакваме на 17 май движението по бул. "Цариградско шосе" да бъде изключително затруднено и заради планираните протести на превозвачите между 4-ти и 7-ми км, каза още Евгени Крусев. В дясната лента на булеварда ще бъдат паркирани ТИР-ове, които съответно ще престоят там през целия ден. Те ще бъдат паркирани по начин, по който да не възпрепятстват градския транспорт.

Камионите имат разрешение за престой на булеварда до 17.00 часа, когато ще започнат да се изтеглят. Очакваме затруднения по булевардите, които ще бъдат използвани за обходни трасета. Който мож - нека използва градския транспорт, каза още зам.-кметът.

От 4-ти км до разклона за "Алея Яворов" ще бъдат паркирани междуградски автобуси, които също ще бъдат в десните ленти на движение, отново оставяйки спирките на градския транспорт и изходите към локалните платна свободни, обясни Крусев. Въпреки това движението очакваме да е изключително затруднено, добави той.

Диспечерите на Центъра за градска мобилност имат план за действие за наваксване на закъсненията на градския транспорт.