Заради изискването за зелен сертификат на всички работещи в болници, директорът на столичната Пета градска болница заяви, че лечебното заведение ще функционира изключително трудно от утре, тъй като близо половината от медицинския и немедицинския персонал няма сложена ваксина.

"Изпада нашата болница в невъзможност да функционира. Никой няма против зеления паспорт, но трябва да има някакво технологично време, някакъв гратисен период. По-голямата част от лекарите началници в отделенията изявиха становище, че са готови да излязат в платен или неплатен отпуск, след като са поставени така до стената", обясни пред БНТ д-р Борил Петров, директор на Пета МБАЛ София.

От болницата изтъкват още, че ако се стигне до тестване на неваксинирания персонал преди работа, това би затруднило спазването на графика.

Някои лекари са заявили готовност да не отидат на работа след въвеждането на това изискване.

Въвеждането на зелените сертификати от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, чиято заповед влиза в сила в полунощ, предизвика няколко протеста в София.

В още редица градове в страната днес недоволни граждани излязоха на протест.

В Бургас противниците на "зелените" сертификати протестираха пред сградата на Регионалната здравна инспекция. В Стара Загора над сто души се събраха пред сградата на областната администрация и тръгнаха към местната РЗИ. Във Варна протестиращите бяха над 150 души пред мастното РЗИ.

В Плевен около 70 граждани излязоха на протест пак пред здравната инспекция. Във Велико Търново отново пред сградата на РЗИ се събраха около 30 души с плакати срещу заповедта на министър Кацаров.

Малобройни бяха присъстващите на протестите в Пловдив и Сливен - до 10 души.