Спецапеалативният съд остави за постоянно в ареста кмета на ж.к. "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров. Те бяха арестувани по разследване за подкуп.

Решението е окончателно и беше взето след заседание, продължило няколко часа. Заседанието се забави заради внесените от прокуратурата нови 13 тома доказателства.

Спецапелативните съдии се съгласиха с голяма част от мотивите на първата инстанция. Съдът прие доказателствата, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров са изнудвали и поискали от инвеститор 250 000 евро подкуп и са взели 70 000 евро първа вноска на 17 април. Според прокуратурата, Иванчева и Петрова са взели парите от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му издадат документ за строеж.

В томовете със СРС-та има описани реплики, казани от тримата обвиняеми помежду им, като това, че бизнесът на Александър Ваклин ще бъде поставен на колене и още, че докато той не си плати, няма да види преписката. Това казаха прокурорите в съдебната зала.

Прокурор Илиян Станчев заяви, че по случая е имало и четвърти задържан за 24 часа, но не са намерени достатъчно доказателства за неговото участие в искането и получаването на откупа.

Интересен факт от разпитите е заявеното от секретарката на Иванчева пред прокуратурата, че е получила обаждане от кметицата в 12,55 ч. на 17 април (деня на ареста), в което Иванчева й казала да извади преписката на Александър Ваклин - инвеститора, от когото според обвинението бил искан подкупът. Според СРС-тата това става минути след като Иванчева получава сумата.

На заседанието днес Иванчева и Петрова пристигнаха облечени в тениски на "Зелените". Двете жени бяха допуснати да се срещнат с журналисти.

В някои от отговорите си Иванчева се обърка. Тя посочи, че е срещала Ваклин два пъти, след което каза, че "дори не се сещаме кой е този образ".

Заместничката ѝ заяви, че забавянето на преписката на бизнесмена за строителни разрешения е било незаконосъобразно, а това не е забелязано от главния архитект на София.

"При липсата на хора, някои неща са се забавили - каза Петрова. - Тази преписка не е била нищо по-различно от останалите. Аз примерно дори не я помня. Рядко гледам всички, но дори не я помня за какво е било".

И двете казаха, че соченият за посредник за подкупа и бивш кмет на район "Младост" Петко Дюлгеров е ходил в кметството и няма как да не се познават. Част от СРС-тата доказвали, че Дюлгеров се е срещал с Ваклин.

Днес в залата стана ясно и в кое заведение Дюлгеров се е срещнал с Ваклин и е получил подкупа от 70 хил. евро, както и къде след това се е срещнал с Иванчева и Петкова.

И тримата искаха по-леки мерки за неотклонение, защото нямали намерение да се укрият, а напротив - щели да помагат за следствието.

Магистратите обаче са на мнение, че ако тримата обвиняеми са на свобода, може да бъде оказано влияние върху свидетели.