По този начин тя зае позиция, различна от здравното министерство, откъдето предложиха Гелев и заместникът му да бъдат уволнени след смъртта на 40-годишната Елизабет Димитрова.

Единственият начин да се решат проблемите е драстично увеличение на възнагражденията на лекарите и медицинските сестри в Спешна помощ, каза Джафер пред БНР.

Депутатката акцентира и върху правилата за поведение и кодовете за спешност, което ще прецизира работата на спешните екипи. Според нея трябва да се помисли и как да се ускори връзката между телефон 150 и прехвърлянето му вътре в системата 112.

Държавата трябва да отдели ресурс за решаването на този проблем, добави д-р Джафер, като подчерта, че за създаването на общинска спешна помощ все още няма готова нормативна уредба, а и вероятно трудно ще се намерят специалисти.

В момента се плащат около 100 млн. лева годишно за заплати и осигуровки в Спешна помощ. Поискали сме от министерство на финансите 20 млн., за да гарантираме 20% увеличение в Бюджет 2015”, коментира междувременно пред Нова ТВ  зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Правя опити да се срещна с министър Таня Андреева близо една година, коментира самият д-р Гелев пред БНТ. Той обясни, че по европейски стандарт в Центъра за спешна помощ в столицата са необходими 90 екипа. В момента там работят 180 лекари в 36 екипа.

Бюджетът на центъра е 8 милиона лева на година, което се равнява на 4 лева на гражданин за оказване на спешна помощ.

От 36 екипа например 17 са на терен, от които 5 са фелдшерски. Ако продължи така, може би един ден ще стигнем дотам, че ще бъдат трансформирани лекарските места във фелдшерски, ако ги има фелдшерите, защото и тях ги няма. И може би ще се мине като при англо-американския модел – с парамедици”, обясни д-р Гелев.

Символичен протест пред Спешна помощ в София си състоя и тазу сутрин след края на нощната и преди началото на първа смяна, съобщи bTV. Медиците, над 100 от които вече подадоха оставки, отново се обявиха в подкрепа на д-р Гелев и настояха за спешни мерки за подобряване условията за работа.

Те отрекоха твърденията на здравния министър, че върху тях е оказван натиск да протестират.

Днес на смяна са 18 екипа при стандарт за такъв град - 60. Линейките трябва да стигат до 20 минути, но това практически е невъзможно в много случаи, защото няма свободни.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Д-р Таня Андреева срещу медиците от ЦСМП


АНКЕТА: Кой е виновен за бавната Спешна помощ?