Спасители от Австрия, Турция, Гърция и Унгария тренират спасяване на хора при разрушения в градска среда на полигоните на Центъра за професионална квалификация на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) в Монтана и на обекти в близост до града.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Тренировките са част от четиридневно учение за Модули за гражданска защита на Европейския съюз EU ModEXMontana 2020/2022, в което участват 203 чуждестранни спасители. По време на учението екипите демонстрират спасяване на затрупани под развалини след земетресение, като предизвикани от земетресението.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Днес демонстрациите на екипите от четирите европейски страни наблюдава директорът на ГДПБЗН Алекдандър Джартов. За БТА той заяви:

"В началото на тази година базата в учебния център в Монтана беше обновена с нов полигон за действие при катастрофи, а полигонът за действие при земетресения беше разширен. Така реално гостуващите екипи от Австрия, Турция, Гърция и Унгария действат в непозната за тях среда. Ние като домакини сме им приготвили доста предизвикателства, с които трябва да се справят и да могат да тренират в безопасна среда, но максимално близка до реалната, в която ще действат при истинско бедствие".

Джартов коментира, че в последните години бедствията са зачестили и това налага екипите, които помагат, да са максимално подготвени. Той посочи, че спасителите от различните държави трябва да говорят на един език, да спазват едни правила и да могат да работят в екип.

Учението е организирано от международен консорциум от 12 партньори, сред които е и ГДПБЗН. Водещ партньор е добоволческата хуманитарна организация Йоханитер-Унфал-Хилфе (Johanniter-Unfall-Hilfe e.V.) от Германия, която е избрана от Европейската комисия за провеждане на 11-и цикъл от учения.

Учението се финансира от ЕК и това, че на България е поверено домакинството му, показва, че партньорите ни вярват, заяви Александър Джартов.

Снимка: БТА

Снимка: БТА