Лекарите в университетска болница "Дева Мария" в Бургас спасиха живота на 33-годишната родилка Маргарита Драганова, която при раждане преди три седмици отключи ДИК-синдром (разстройство в съсирването на кръвта), при който смъртността е над 90 процента, съобщиха от лечебното заведение. 

По време на раждането, младата жена прави екламптичен гърч. Израждащият гинеколог д-р Сашо Георгиоски, съвместно с д-р Делян Йорданов извършват спешно секцио, с което спасяват живота на 4-килограмовия Емануел. В следствие на еклампсията обаче, родилката отключва смъртоносния ДИК синдром. Опериращите гинеколози реагират по учебник, а в следващите дни екипите на отделенията по анестезиология и интензивно лечение и акушерство и гинекология провеждат денонощна борба за овладяване на опасното състояние.

Близките на Маргарита пък призоваха в социалните мрежи за кръводарители и само за няколко дни стотици даряват кръв, за да бъде спасен животът на майката.

Наред с това специалистите от отделението по неонатология започват борба за живота на новороденото бебе. 

На 30 април 33-годишната жена и бебето й бяха изписани от болницата в отлично здраве.  

Малко преди да си тръгне, Маргарита за последно обиколи отделенията, в които премина престоят ѝ в университетска болница "Дева Мария". Младата майка се сбогува изключително емоционално с екипите, станали нейно второ семейство в дните след раждането. Към тях тя отправи и благодарствено писмо.

"Искам да кажа една дума, а да изразя толкова много чувства с нея. Обичам ви! Колкото и да благодаря, никога няма да стига, каквото и да кажа, никога няма да е достатъчно" пише тя в обръщението си.

Маргарита не пропусна да благодари и на стотиците, които се отзоваха на кампанията за набиране на необходимата кръв.

"Изказвам хиляди благодарности на хората, които откликнаха на призива за помощ и дариха кръв, за да спасят живота ми. Благодаря Ви, добри хора!"