Девет мобилни екипа
ще бъдат сформирани за работа с децата на улицата в столицата. Те ще бъдат сформирани от представители на различни институции - от МВР, дирекция „Социално подпомагане” и Агенцията за закрила на детето, съобщи директорът на Дирекция „Социални дейности” в Столична община Мина Владимирова. Това е договорено вчера на работна среща, на която са уточнени съвместните девет екипа. В момента се обучават екипите и най-вероятно дейността ще започне до средата на март.

Няма регистър за децата на улицата, каза още Владимирова. Деветте екипа ще обикалят територията на София и най-вече местата, където има просещи деца. Работата ни с просещите деца ще е индивидуална, посочи Владимирова. Към тези, чиито семейства имат капацитет, ще се оказва подкрепа на самото семейство за справяне с проблема. Децата, които са в риск и нямат стабилна семейна среда, ще се настаняват в 4-те кризисни центрове на общината. При установяването на просещи деца, които са от други градове, ще се прави връзка с местните социални служби, предаде БТА.

Йорданка Фандъкова подчерта, че общината не може сама да се справи и затова се разчита на съвместната работа с институциите и неправителствения сектор.
Говорим за последователни действия, а не за кампания. Може би ще има случаи, когато едно и също дете ще бъде идентифицирано като просещо няколко пъти, обясни кметът.

Просията на обществени е места е забранена в наредба на Столичната община, това обаче не спира нарастващия брой на просещи деца. Глобите за просия са между 10 и 50 лв.