Целта на интеративната карта е гражданите да бъдат точно информирани за актуалните ремонти и така да търсят обходни маршрути. Информацията на картата ще се обновява непрекъснато. Тя е направена от експерти на Центъра за градска мобилност и е по поръчка на кмета и ще бъде качена на сайта на Столична община, преадде "Фокус". 

Общината има намерение да извърши стоителни дейности на 30 места в, които ще доведат да ограничения на движението на превозни средства в някой части на града, съобщи Фандъкова при представяне на строителната програма за 2010 г.

Основните ограничения в движението ще са заради започващото строителство на втория лъч на софийското метро в участъка от надлез "Надежда" до ул. "Бели Дунав" и продължението му към метростанция "Обеля", предаде БТА.

От 7 февруари ще се затвори бул. "Ломско шосе" в участъка от надлез "Надежда" до ул. "Бели Дунав" заради започващото строителство на две от четирите метростанции по трасето. Във връзка с това ще бъде забранено движението на превозни средства, като градския транспорт ще използва обходни маршрути. По думите на Николай Костов - съуправител на Центъра за градска мобилност, ще има проблем с транспортното обслужване на част от живеещите в комплексите "Надежда", тъй като обхватът на част от спирките надвишава изискуемите 400 метра по стандарт. На някой места гражданите ще трябва да изминават почти двойно разстояние, за да стигнат до спирка на градския транспорт.

От 1 март предстои спиране на трамвайното движение по бул. "Княгиня Мария Луиза" - от пл. "Лъвов мост" до ул. "Козлодуй". Това ще промени маршрутите на трамваите по линии номер 1, 7, 17 и 18, като те ще се пренасочат през бул. "Христо Ботев". Поради натоварването на булеварда ще бъде закрита синята зона в целия му участък, обяви заместник-кметът Любомир Христов. Ще се промени маршрутът на автобусите по линия номер 60 в посока ж.к. "Овча купел 2". Движението на автомобили ще се осъществява двупосочно в западното локално платно на участъка, където ще се строи метростанция "Лъвов мост".

Според Центъра за градска мобилност движението през транспортен подлез "Надежда" ще бъде възстановено на 2 април. След пускането на трамваите оттам ще има нова организация на движението. Маршрутът на трамваини линии 3 и 6 ще се обедини - от ж.к. "Захарна фабрика" до ж. к. "Лозенец", ще се обединят и трамвайните линии 9 и 10 - от ул. "Кораб планина" до ж.к. "Западен парк". Маршрутът на трамваите по линия номер 12 и номер 17 ще се възстанови през Централна гара.

Макар и метрото да затруднява трафика при строителството му, ще го облекчи впоследствие. По данни на КАТ трафикът в източните части на София е намалял с 25% след пускането на участъка от "Младост 1" до "Обеля", посочи Фандъкова. Тя съобщи още, че имат уверението от изпълнителите на строителството на пътен възел "Драгалевци", че нормалното движение в участъка ще се възстанови през юни.

Градският транспорт също вече може да бъде видян и през мобилен телефон,  съобщи съуправителят на Центъра за градска мобилност Марчело Доковски при представянето на новата услуга. На интернет адрес m.sumc.bg чрез wap в мобилния телефон вече може да се провери и за репатриран автомобил.
Ползването на услугите е безплатно, като единственото условие е телефонът да има и връзка в интернет. Мобилната платформа на страницата предлага възможност за проверка и на пристигащите коли на градския транспорт при въвеждането на кодът на спирката, който е обозначен на спирковия знак.