Трети ден в плевенския съд продължава делото за трагедията от 28 февруари 2008 г. Обвиняеми са трима - шафнерът Георги Георгиев, бившият зам.-директор на БДЖ - Георги Иванов и началник-влака Иванка Костадинова.
В интервю пред bTV той отрече и да е пил алкохол преди инцидента.
"Има свидетел, който бил видял, че съм пил ли? Абсолютно отричам", категоричен е шафнерът.
Според съдебно-медицинската експертиза Георгиев е имал в кръвта си до 0,5 промила алкохол. Това не се отразява на външния вид, но може да се отрази по различен начин на всеки организъм, коментира доц. Лисаев, извършил изследването.
Инструктажът, който е бил правен на екипажа на всеки три месеца, е бил доста формален, призна обаче шафнерът, като потвърди думите на своя бивша колежка, която вчера бе разпитана пред съда.
"Никога не сме имали практически обучения, тактически - подобна ситуация никога не сме имали. Гасили сме огън в една тава на гарата", обясни той пред bTV.
"Господин Георгиев не е тръгнал да изпълнява служебните си задължения, тръгнал е на излет. Човекът си е взел ракията, виното, взел си е мезето. Подготвил се е с някой от колегите си да играе табла. Той не е чувствал отговорността, която е носил в момента. Нито едно длъжностно лице не се е намесило по време на пожара", заяви обаче Васил Вичев, баща на един от загиналите в пожара.
"Те сами са се спасявали, сами са си помагали. Едни са скачали през прозореца, други през вратата - от единия към другия вагон и така нататък. Никаква намеса от страна на персонала. Абсолютно никаква намеса. Първият сигнал за пожара е подаден в РПУ-Червен Бряг от един пътник, който е пътувал във влака, а не от служител на БДЖ", допълни Вичев.
Пожарогасителите в горящия влак София-Кардам са били неизправни технически, заявиха по време на днешното заседание свидетели по делото, предаде "Фокус". Пожарогасителите са използвани за чупене на прозорци, което е ставало изключително трудно. Проникналият въздух пък е допринесъл за разгаряне на огъня в кушет-вагона.
Тодор Паскалев, който пътувал в трето купе, скочил през прозореца, за да се спаси. След това е изтеглил приятелката си, която била припаднала на прозореца, с помощта на свой приятел. Впоследствие помагнал на друг човек да вдигне тежък противогаз, който изглеждал много стар, а след задействането му, се оказало, че е неизправен.
Два пожарогасителя, които не са се задействали, е видял и Здравко Георгиев. Младен Милчев от същото купе каза, че със свои приятели си е купил бира от шафнера Георги Георгиев, но не го е видял да употребява алкохол. Милчев, заедно с шафнера и негов приятел са се придвижвали към горящото шесто купе. Милчев продължил по коридора към спалния вагон, опитвайки се да събуди хората в кушета. Той слязъл през вратата на спалния вагон и се върнал към кушета отвън. Едната от вратите на кушет-вагона била отворена. Той видял до влака шафнера, който се опитвал да разкачи спалния и кушет-вагона.
„Не видях пожарогасители на достъпно място. Не видях някой да ползва пожарогасители”, заяви още той.
По своя инициатива Милчев дал мобилния си телефон на шафнера, за да се обади на началник-влака Иванка Костадинова.