Мотивът за убийството е ревност, обявиха от Института по психология при МВР, предаде "Фокус". Убиецът Тодор Пераклиев  - на 31 години,  е излежавал присъда лишаване от свобода в затворническото обежище в Казичене. С убитата Стефка Стоянова -  на 27 години, той е живеел на семейни начала и имат две деца. В нощта на убийството мъжът е бил в отпуск от затвора. 
Снощи, в присъствието на адвокат на Пераклиев е повдигнато обвинение за убийство и му е определена мярка "задържане под стража" за 72 часа.
Той е известен на полицията още 2002 година, когато е бил задържан за грабеж. През 2006 година е бил арестуван за нанесени телесни повреди в градския транспорт, а през 2008 за кражба на мобилен телефон. Последната присъда, която е излежавал, е от 10 месеца, след бягство от същото затворническо обежище.
В деня на убийството той се е срещнал с нея и се е опитал да изясни обстоятелства около отношенията им, обвинявал я, че е започнала да проституира. След разговора тя признала за четири изневери от нейна страна, докато той е бил в затвора. Криминалистите установили, че той първо й е нанесъл побой, след което се е опитал да я удуши. Ножът, с който е извършил убийството, е бил взет от него предварително. Според наблюдаващия прокурор по делото това е възможно да определи обвинението и в по-тежко, а именно – предумишлено убийство.
Според психолозите това е „поредното убийство от любов”. При такива случаи характерното е, че извършителите са уравновесени хора, без психически отклонения. Друго, което довело криминалистите до Тодор, е начинът на убийство. Отново според психолозите опитите за душене говорят за близки отношения между жертвата и убиеца.
Трупът на жената беше открит в неделя сутринта в беседка в Северния парк в ж.к."Свобода". При първоначалния оглед на мястото беше установено, че жената е с прободни рани по шията и следи от удари по главата. Самоличността й обаче не беше установена първоначално, тъй като у нея не бяха открити документи. Полицаите обаче открили следи и веществени доказателства, сред които и остатъци от тефтерче с ръкописен текст, които им помогнали в разследването.
След два дни жертвата беше идентифицирана - Стефка Стоянова, от София, с адрес в ж.к."Люлин". С усилията на служители от секторите "Убийства" и "Издирване", на разследващи полицаи и психолози от МВР било изяснено, че извършител на убийството е 31-годишният затворник.
След убийството й Тодор Пераклиев не се върнал в Казичене. Междувременно той бил задържан от служители на Четвърто РУ на МВР-СДВР като отклонил се от изтърпяване на наказание и изпратен в Софийския централен затвор.
След като влиза във "фокуса" на разследващите убийството, полицаи иззели от р Параклиев мобилния телефон на убитата, укрит в дома на родителите му. У него е намерено и портмонето й. При предприетия следствен експеримент той посочил и мястото, където е хвърлил оръжието след убийството - кухненски нож, който бил намерен близо до беседката в Северния парк.