Министерският съвет одобри проект на меморандум за разбирателство между българското правителството и инвеститора "А.З.К. Пропъртис" ЕООД за изпълнение на инвестиционен проект "Плана Хайтс", съобщи правителствената пресслужба.

Проектът предвижда иницииране и създаване на впечатляващо от архитектурна гледна точка селище в района на Плана планина, между София и Самоков, върху земя в размер на 621 декара, се уточнява в съобщението.

Селището се предвижда да бъде модел за напредък, високи стандарти и качество на живот, ситуиран в изключителна пасторална среда, се отбелязва там.

Вижте снимки >>

Проектът обхваща изграждането на необходимата за нуждите на селището инфраструктура - пътища, електричество и водоснабдяване, сгради за обществена полза - търговски център, спортен център, медицински център, детска градина, паркове, зелени площи и детски площадки, център за сигурност и 150 къщи за отдаване под наем.

Допълнително 600 парцела ще бъдат структурирани за възможни жилищни нужди.

На тях индивидуални инвеститори ще могат да построят къщи, като изберат измежду 20 модела, предложени от основния инвеститор.

Освен към български инвеститори проектът е насочен и към чуждестранните пазари - Израел, Русия и района на Персийския залив, Великобритания, Австрия и Испания.

Комплексът ще бъде построен върху земя, която е собственост на инвеститора и е купена конкретно за реализацията на този проект.

Общата застроена площ се очаква да бъде около 25 дка.

Общият размер на инвестицията се планира да бъде в размер на 53.650 млн. лева.

След въвеждането в експлоатация на обектите по проекта се очаква да бъдат създадени около 100 нови работни места.

Очаква се осъществяването на тази част от проекта "Плана Хайтс", предмет на меморандума, да приключи в края на октомври 2019 година.

За изпълнение на проекта държавата ще предостави пакет от насърчителни мерки по Закона за насърчаване на инвестициите.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?