Това съобщи пред журналисти днес заместник-кметът на София по транспорта Евгени Крусев.

Той провери текущ ремонт на локалното платно на бул. "Климент Охридски" в район "Студентски", съобщи БТА. Столичната община е предвидила 36 млн. лв. за текущи ремонти през тази година.

Предвидено е цялостно преасфалтиране, включително на кръстовището при Моста на влюбените при НДК. Прогнозната стойност на ремонта е 12,9 млн. лева. Ще се водят разговори с държавата да осигури финансиране като част от обновяването на обекти за Председателството на ЕС през идната година, каза Крусев. Срокът за подаване на оферти е 3 май, те ще бъдат разгледани максимално бързо и ако няма обжалвания, ще се сключи договорът.

Целта е ремонтът да започне през лятото, когато движението е най-спокойно, и да завърши на 1 септември, посочи Крусев.

Предвижда се ремонтът да се осъществи на пет етапа. Първият е от ул. „Фритьоф Нансен” при Националния дворец на културата (НДК) до бул. „Академик Иван Гешов”. Вторият етап е е оттам до бул. „Гоце Делчев”, третият – оттам до бул. „Тодор Каблешков”, четвъртият е отсечката до Околовръстния път и финално е продължението на булеварда към „Бояна“ покрай резиденция „Бояна“ - бул. „Даскал Стоян Попандреев” от Околовръстен път София до моста над река Боянска.

Дължината на целия участък е малко под 8 км.

Бул. "България" не е обновяван цялостно откакто е построен през 80-те години на миналия век.

Заместник-кметът Крусев съобщи, че вече започват ремонтите на вътрешнокварталните улици, прави се подготовка за основните ремонти на булеварди в града. В момента изготвяме графиците, по които ще работим през лятото, каза той.

Крусев каза, че Столичната община е готова с проектите за ремонти на бул. "Шипченски проход", източното платно на бул. "Асен Йорданов", бул. "Прага", ул. "Боряна", която вече се асфалтира, бул. "Монтевидео".
На 1 юни започва ремонтът на бул. "Дондуков"
, като до две седмици ще е ясно асфалт или павета ще е настилката там.