Мотивът е, че живее в града и може да се определи като увреден, което пък би породило съмнения в безпристрастността му. След като миналата година отвод с такива аргументи си направи съдия Божана Желязкова, сега делото отказа да гледа и Елена Маврова, съобщи "Лекс“.

Решението ѝ е изненадващо, доколкото делото ѝ беше разпределено през есента на миналата година и тогава тя не видя проблем в това, че диша въздуха в София, а реши да го прекрати на съвсем други основания.

Според нея ищците, обединени в "Група за чист въздух“, не са представили доказателства, че отговарят на изискванията за знания и квалификация в областта на околната среда, екологичното право, опит в изследванията на мръсния въздух и не са доказали, че имат възможности да защитят увредения интерес и да понесат тежестите по водене на делото, включително и разноските по него.

Преди седмица Софийският апелативен съд (САС) отмени определението на съдия Маврова и ѝ даде указания да даде възможност на ищците да представят исканите от нея доказателства, но да им бъде казано конкретно, точно и ясно, какво трябва да представят. Освен това САС подчерта, че преценката за възможността да понесат тежестите по делото не е свързана с финансовата им обезпеченост, а с финансовата им независимост.

След като делото се върна при съдия Маврова обаче, тя е решила, че вече не може да продължи да го гледа, защото през това време ищците са правили коментари и са изразили становища за компетентността ѝ. Тя е преценила, че в бъдеще може да създаде съмнения при нейни произнасяния, ако с тях не бъдат удовлетворени искания на ищците. В допълнение обаче също подчертава, че живее и работи в София, което може да я определи като увредено лице, предвид предмета на делото и за да изключи всички съмнения за безпристрастност и предубеденост.

Всъщност предметът на делото е да се установи дали Столичната община бездейства през последните три години по отношение на проблема с мръсния въздух и ако е така, да бъде осъдена да предприеме подходящи мерки за справяне с последиците.

Делото вече е преразпределено на съдия Албена Ботева. Очаква се тя да не си прави отвод.