Министър-председателят Бойко Борисов свика Съвета по сигурността към Министерския съвет. На извънредното заседание беше обсъдена ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия. Това съобщиха от прецсентъра на Министерският съвет.

Направен бе изводът, че осъществената терористична атака в Нова Зеландия е индивидуален акт. Не са налице данни за контакти с български граждани на задържания за атаката, който е бил в България в края на миналата година. По случая се работи съвместно със съюзнически и партньорски служби в други страни и с международни организации. МВР и службите за сигурност на страната извършват действия за проверка, разширяване и конкретизиране на постъпилите данни.

Съветът по сигурността разгледа също темата за осъществяваните в Източното Средиземноморие енергийни проекти с оглед на националните интереси на България в тази сфера. Изразено бе становището, че намирането на решение на някои различия или противоречия между ангажираните страни е в полза за регионалната стабилност и енергийната сигурност на европейските страни.

Припомняме, че килърът от Нова Зеландия Брентън Тарант, който изби 50 души, се описва като обикновен бял мъж на 28 години. Той откри стрелба в две джамии в Крайстчърч миналата седмица. Тарант едва е успял да завърши училище и е решил да не ходи в университет, за да работи и да търгува с криптовалути.

Твърди, че е печелил добре, с което е осигурил пътуванията си в Европа - във Франция, Испания и Португалия. По този повод главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че мъжът е бил още в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, България, Румъния и Унгария. Високопоставен турски източник е уведомил агенцията, че Тарант е бил многократно и в Турция.

Инцидент със стрелба имаше и в Холандия, където полиция арестува мъж от турски произход, заподозрян за стрелбата в Утрехт, при която бяха убити трима и ранени петима души. Стрелецът бе идентифициран от полицията като Гьокмен Танис, на 37 години.

Танис е известен на полицията и съдебната власт. Той е бил съден няколко пъти през последните години. През 2013 година открива стрелба към жилищна сграда съвсем близо до мястото на днешното нападение, а преди едва две седмици застава пред съда за изнасилване, извършено през 2017-а.

Съден е още за опит за убийство, както и за леки престъпления като обида на жена, обида и заплаха към полицай, шофиране в нетрезво състояние, кражба на велосипеди, кражба с взлом, както и ходене по малка нужда в полицейска килия.