47-годишният Димитър Костов от Смолян - първият българин, на когото беше поставено изкуствено сърце със средства от държавата, вече е трансплантиран и състоянието му се подобрява, а мечтата му да чуе отново туптене в гърдите си вече е реалност.

Димитър Костов чака шест години жизненоважния орган, през които живее с изкуствено сърце. Срокът за употребата му обаче изтича, а той научава, че може да получи ново сърце в болница в Сан Диего. Здравната каса у нас отпуска средства за операцията и на 4 август мъжът отпътува с надеждата за нов живот.

"Мечтата след осем години най-накрая се сбъдна, довечера летя", каза той пред bTV преди да замине за САЩ. И се пошегува: "Е, пропуснах шанса да пътувам с круиз с балерини, но така е било писано".

По време и преди операцията Костов бил спокоен. Операцията приключила успешно, показателите му са добри, а до мъжа неотлъчно през цялото време били близки и приятели. "Много добре мина, все едно аз се родих с ново сърце", разказа майка му Благодарна Костова. 

Предстоят седмици на възстановяване, обясни д-р Йордан Македонски от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков", който придружи пациента до Сан Диего. 

Хирурзи, диетолози, психолог, социален работник са ангажирани да следят състоянието на мъжа. "Техният план е една седмица да седи в реанимацията, след това две седмици в болницата, а след това ще има жилище близо до болницата за прегледите", добави д-р Македонски пред bTV

Част от сумата за престой, полети и възстановяване е събрана от дарения, a кампанията продължава.

"Да може с него да изкара 100 години", пожелава му неговата майка. Ако всичко с Димитър Костов е наред, той ще е отново на родна земя след няколко месеца.