Тайната на дълголетния брак е обичта, търпението и разбирателството. Това разказаха семейство Райна и Любомир Иванови, които празнуват "диамантена" сватба (60 години брак) и семейство Будинка и Тодор Тодорови, които имат зад гърба си петдесет години съвместен живот. Двете двойки споделиха своя опит от брака на организираната тази вечер във Видин среща-беседа "Бракът - любов и още нещо...".

"Бракът е сериозно нещо и към него трябва да се отнасяш сериозно. И когато си избрал един човек, да живееш с него в мир и любов, докато смъртта ни раздели. Така ни учеха едно време, така го разбираме", каза Будинка Тодорова, цитирана от БТА. Най-важното е да има много обич, разбирателство, вярност, допълни нейният съпруг Тодор. Двамата се срещат за пръв път през 1969 година на събор, а няколко години по-късно се женят. Според семейството, което тази година чества "златна" сватба, формулата на дългогодишния брак е съвместното решаване на всички проблеми.

Райна и Любомир Иванови са заедно още от ученици. Запознават се в девети клас, остават заедно и докато Любомир е войник, а след уволнението му сключват брак, следват учение, работа, деца, разказа съпругата.

"Най-важното за брака при нас беше, че нашите семейства ни подкрепиха. Бяхме млади - на двадесет и една години, но семействата ни бяха с нас, съветваха ни, учиха ни и така с любов, с разбирателство, с нежност достигнахме тази възраст. За нас бракът е богатство. Богатството на децата - имаме две деца, трима внука и правнуче", отбеляза Райна Иванова. Нейният съвет към двойките, които сега правят първите стъпки в брачния живот е да се обичат, да се слушат един друг, сами да изградят живота си по собствен начин, да правят компромиси и да приемат недостатъците на другия.

На дискусията присъстваха също така двойки, които правят първите си стъпки в семейния живот. В събитието се включи и многодетното семейство на Ирена Дочева и Никола Жеков. Според Ирена Дочева все повече семейства решават да имат повече от две деца. "Смятам, че е едно безкрайно щастие, което не свършва, няма край. Много смислено ежедневие имаме. Справяме се. Имаме семейства, които ни подкрепят и помагат, баби, които ни готвят", обясни тя.

На тазвечерната среща бяха и кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и зам.-кметът Борислава Борисова. Видинският кмет поздрави двойките-юбиляри и отбеляза, че те са пример за всички. Той поднесе поздравителни адреси на двете семейства, както и подаръци от Община Видин.

Събитието се проведе в зала "Заемна за възрастни" в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". С проявата Общинското предприятие "Обреден дом" и Общинският съвет по наркотични вещества се включиха в отбелязването на Международната седмица на брака в България. Целта на инициативата, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 29 държави по света, е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак.