Петнадесет хиляди съдби се сляха с позабравени моменти от българската история. И заедно се насладиха на спектакъла, който ги върна в миналото, залюля ги в настоящето и лаконично предсказа бъдещето им.

Вижте снимки >>>

И ако Слави Трифонов сравни съдбата на България с броеница, където тъмните мъниста са тъжни и нерадостни събития, а белите – хубави поводи, то какво ще е следващото мънисто в броеницата зависи само от нас, българите. Защото такъв народ има!

Традиции и бъдеще се сляха в едно на сцената. Прекрасните Хасан и Ибрахим се изправиха в битка срещу Евгени Димитров и Кристиан Илиев и под звуците на черно-белия роял осем ръце в синхрон изпълниха Моцарт, Брамс и Гершуин, за да завършат с Буги-вуги под бурните ръкопляскания на залата.

В началото на концерта си в „Арена Армеец” Слави Трифонов напомни, че „Първо сме българи, а след това всичко останало”.

Символи и спомени пренесоха публиката през дебрите на българската душа. През моменти на гордост и скръб. През двете хубави очи, пленили за цял живот комитата и революционера – Пейо Яворов до последните думи отправени към Христо Проданов в онзи мразовит ден от последната му експедиция.

„ Не заспивай! Не заспивай, ти си българин!” За разлика от всичко очаквано Слави Трифонов не заложи само на музика. С лекота той разказа онези истории, които ни карат да се гордеем, че сме българи.

И даде трибуна на талантливите български деца, златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика, солистите на ансамбъл „Филип Кутев”, хорова формация „Фортисимо”, малките цигулари Далия, Лора и Кай и гайдарите Петър Янев и Добри Рахнев.

Противно на всички очаквания, Слави Трифонов и „Ку-ку Бенд” заложиха на новите си песни, които възпламениха обстановката в залата. След края на концерта публиката остана на крака и дълго скандираше „Слави! Слави!”.

Изкарани на бис, Слави и колегите му изпълниха няколко от хитовете си и неповторимата „Лале ли си, зюмбюл ли си”. А когато отшумяха „стъпките в пясъка” на Тодор Колев, залата бе взривена от изпълнението на „Моя страна, моя България”.