За "Бронзовата къща" започва да се говори още в края на 2017 г. Пламен Деянофф печели проекта без конкурс след бурни дебати в Столичния общински съвет и противоречиви реакции в артсредите. Историята на проекта авторът разказва и пред австрийска аудитория.

"Да реализираш един проект в България няма само предимства. Дори 30 години след Промяната там още няма музей за съвременно изкуство и няма скоро да има. Въпреки че е на по-малко от 1000 км оттук и въпреки че е в ЕС. Първият въпрос винаги беше: "Защо това е изкуство?". Защото там е така, ако не виси картина на стената", разказва Деянофф. 

А за да се хареса проектът в общината, на автора се наложило няколко пъти да го променя, за да бъде по-лесно възприет от общинарите, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

"От Общината казаха, това беше много смешно, че за да имаш проект в обществена среда, трябва да си минал през обществени прослушвания. Така че нашата стратегия е - правиш тези прослушвания, ние няма да правим никаква реклама, така че никой няма да разбере за това. Ако някой обжалва, нека пише на 8-а страница - така никой няма да го прочете. Те всеки път така успяваха да заобиколят реда - че това нещо е временно, че не е за постоянно, а едновременно, зад кулисите вече се подготвят нещата", казва Деянофф.

А самата "Бронзова къща" трябваше да се изгради в чест на европредседателството ни, което свършва в края на месец юни, тоест след броени дни.

От Столичната община обясниха, че за подобни временни инсталации конкурси не са нужни.

"Лично аз мога да ви кажа, че целият процес, който е воден, е бил и съм го следяла лично. По книга по отношение на прозрачност. Най-добре да попитате господин Деянофф къде са му давани тези съвети и кой му ги е давал. Но това подчертах и пред австрийския посланник, че е недопустимо да се хвърля съмнение върху процедурата и прозрачността на този процес", коментира Малина Едрева от Комисията по образование и култура в СОС.

А проектът се забавил заради липса на средства, които по план трябвало да дойдат от страна на австрийското посолство, което подкрепя проекта.