Припомняме, че днес по-рано в СУ „Климент Охридски“ се състоя дебат по темата за приемането на Истанбулската конвенция. Митрополитите от Синода се отзоваха на поканата на организаторите и след като са прочетоха становището си, напуснаха дискусията.

„Не може да се говори за никакъв бойкот на дискусията или подобно нещо. Преди началото на дискусията митрополитите имаха планирано съвещание на Светия Синод. След като гласуваха позицията, те отидоха на дискусията, за да запознаят участниците със становището на Българската православна църква. След това те отново се върнаха, за да продължат сбирката си, защото имаха да се решават и други въпроси“, обясни за Дир.бг отец Николай Георгиев, който е говорител на БПЦ.

Ето и становището на Светия Синод, което митрополитите са прочели пред участниците в дискусията: „Като помним думите на Господа „…без Мене не можете да вършите нищо” (Йоан.15:5) в тези дни на тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на Православния български народ, Св. Синод на БПЦ – БП призовава Православния български народ с усърдна молитва да изпроси Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция, която, според нас, би довела до „духовна смърт” на народа и единодушно Р Е Ш И:

Извънредно, всекидневно във всички храмове и манастири в диоцеза на Българската православна църква – Българска Патриаршия да се отслужва молебния канон към Св. Богородица. Обръщението на Св. Синод, относно ратифицирането на Истанбулската конвенция, да се прочете след светата Литургия от църковния амвон на 28 януари т.г. – Неделя на митаря и фарисея.“

Както е известно, по време на дискусията правосъдният министър Цецка Цачева предложи да се приеме тълкувателна декларация към Истанбулската конвенция.

„Ще бъде полезно да има такава декларация, за да успокои онези, които имат резерви към конвенцията“, посочи тя.

Старозагорският митрополит Киприан прочете обръщението на Светия Синод на Българската православна църква, в което се призовава Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, защото се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система. От БПЦ посочват, че в конвенцията чрез употребата на понятието "джендър", преведено като "социален пол", се преследват цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.

Становището на БПЦ бе посрещнато с ръкопляскания и възгласи "Браво" от голяма част от присъстващите на дискусията. От протестантската църква определиха Истанбулската конвенция като "целофан, в който са поставени змийски яйца", които след като се измътят, ще има последствия за обществото.