Привърженици на "Възраждане" от Югозападна България блокираха за един час пътя за граничния контролно-пропускателен пункт "Гюешево".

В протеста днес участваха структури от Перник, Благоевград, Кюстендил, Дупница, Сапарева баня. В него се включиха и депутатите Димчо Димчев, Цвета Рангелова и Димо Дренчев.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Протестът е предизвикан от решението на Конституционния съд (КС) от четвъртък. С него беше отхвърлено искането на 49 народни представители да бъде установена противоконституционност на решението на парламента, който не допусна произвеждане на национален референдум за запазване на българския лев до 2043 година.

Според организаторите на протеста с решението на КС е погазена демокрацията в България.

Искаме нашият глас да бъде чут. Народното събрание отхвърли волята на над 604 хиляди българи да бъдат питани дали и кога да приемем еврото. Миналата седмица КС изпълни политическата поръчка на политическото мнозинство и отхвърли конституционното питане на "Възраждане". Нямаме друг вариант освен да покажем на всички, че това беззаконие трябва да спре, а политиците да се научат да питат българите как да бъдат вземани важните за тях решения, каза Цвета Рангелова.

 

Снимка: БТА

Мястото на протеста не беше обявено предварително, като участниците в протестната акция се събраха в Кюстендил, откъдето потеглиха към граничния пункт.

Снимка: БТА

"Вчера МВР предупреди Възраждане да не протестира. Не за първи път пишем история, и в това отношение отново сме първи. За първи път полицията директно и открито заплашва българския народ. Е, ние сме свободни човеци от свободен народ и нямаме намерение да изпълняваме нарежданията на чуждата агентура, ръководеща МВР. Нещо повече, призоваваме МВР да спазва законите и конституцията на страната и да изпълнява нарежданията на българските граждани", написа в профила си във Фейсбук лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Снимка: БТА

По думите му протестите на "Възраждане" продължават днес в цялата страна.