Поне 16 оферти за бързи тестове са представени към момента. "Ако има смисъл от скрининг, ние ще го организираме, но по-скоро върху групи, които са в рискова възраст. Още преди 10 дена изследвахме хората с пневмония в болниците."

Това обяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Човек стига или до пари, или до жена", коментира той в отговор на въпроса дали става въпрос за лобиране.

Тестовете - повод за сблъсък между специалистите

"Не става дума за противопоставяне между Кризисния щаб и Медицинския съвет, а става въпрос за мнението на един-двама специалисти. Сблъсъкът е между личното мнение на един-двама души, които защитават тезата за масов скрининг. Те са членове на експертния съвет, който аз няколко пъти събирах. Нито дума не обелиха тогава и след това тръгнаха по студията да обясняват", не скри възмущението си епидемиологът, член на Националния оперативен щаб, сформиран от премиера под ръководството на ген. Венцислав Мутафчийски.

"В тези времена не трябва да има разнобой. Трябва да има единоначалие", коментира той и добави, че иначе хората се объркват.

"Това, което трябва да правим, е да ограничаваме разпространението. Празна е дискусията за тестовете. При бързите тестове резултатите не са удовлетворяващи", каза още д-р Кунчев.

Колко ще продължи епидемията

Ситуацията ще продължи поне два месеца и половина, смята д-р Кунчев и каза, че по около 10-15 души на ден са новите вирусоносители (в четвъртък, 26 март, бяха отчетени 21 позитивни - б.р.). Той поясни и как се е разнесла заразата в нашата страна.

"Едната група са хора, които се връщат от чужбина, а другата група, немалка, са хората, които са били на ски - както в Австрия, Алпите, така и в Банско, а вече имаме няколко случая и в Пампорово. Третата група са хора, които са контактували помежду си или ходят в болниците", обобщи епидемиологът.

Той заяви, че въпреки твърденията за дълготрайността на коронавируса, нещата не стоят точно така.

"Водата и сапунът, както и дезинфектантите, много бързо го убиват. Няма смисъл от дезинфекция на огромни площи навън, защото основният път на заразяване си остава чрез контакт между хората", каза той.

Главният държавен здравен инспектор посъветва бременните да не ходят по лекари и болници, ако нямат изключително основателна причина за това.