България няма да затваря ски курортите си, с което се присъединява към опита на част от държавите в Европа все пак да реализират зимен туристически сезон. Боровец, Банско и Пампорово се подготвят да посрещнат първите скиори, а миналата седмица Министерството на туризма обяви, че ще следи зорко за изпълнението на противоепидемичните мерки.

Очакванията са скоро в Банско да бъдат пуснати и първите писти. Кабинковият лифт работи от няколко дни, а поводът е днешният Студентски празник и предходният снежен уикенд.

"В планината над Банско вали сняг, така че се надявам скоро да отворим курорта и с писти - първо определен брой писти, а след това всички. Кабинковият лифт работи и в първите дни имаше хора, макар че не бяха кой знае колко много", каза пред Dir.bg маркетинг директорът на концесионера "Юлен" - Иван Обрейков.

Противоепидемичните мерки са затегнати - който не спазва правилата, няма да може да ползва услугите ни, казва Обрейков в интервю по темата в предаването "Матине".

"На начална станция на лифта задължително се слага маска - имаме служители, които следят за спазването на тези мерки. Който иска, слага и ръкавици и очила, но маската е задължителна. Предпазните средства са задължителни по време на целия престой на скиорите в кабинките, както и на седалковите лифтове".

Миналата седмица Министерството на туризма увери, че най-големите ни ски курорти - Боровец, Банско и Пампорово, отговарят на поставените изисквания в резултат на направените инвестиции. Дни преди това Германия призова европейските зимни курорти да не работят този сезон, тъй като през февруари част от тях бяха огнища на коронавирус. Предложението на немския канцлер Ангела Меркел беше подкрепено от Франция и Италия, които настояват за единно европейско решение по въпроса, а Австрия и Швейцария са на обратната позиция и отварят курортите си. В момента Европа няма единна позиция, а имат ли шанс зимните курорти, които ще работят, да спасят сезона с минимални загуби - експертите не се наемат да прогнозират.

Вирусът обаче не е по-опасен на пистата и при спазване на мерките няма причина за безпокойство, уверяват от бранша у нас.

"Много е относително това откъде тръгна заразата миналата година в зимните курорти. За мен по-вероятно е това да се случи от баровете след ските, защото на пистите няма как да има зараза - хората са с ръкавици, очила и маски на устата", обясни още Иван Обрейков.

Целият разговор за предстоящия ски сезон и предприетите мерки за безопасност - вижте в online предаването на Dir.bg - "Матине".