Шофьор отказа да даде документите си на полицаи, защото служебните им карти са изтекли. Това стана ясно от видео във фейсбук, което бързо стана хит.

Клипът е публикуван от Михаил Душев от Димитровград. Мъжът бил спрян за рутинна проверка на 8 май. Когато единият от полицаите му иска документите за проверка, Душев настоява да види неговите, като се позовава се на чл. 170, ал. 5 от Закона за движение по пътищата.

Според цитирания член от Закона за движение по пътищата, полицаите трябва да се легитимират или със служебната си карта, или с "полицейски знак", какъвто е значката.

След като униформеният дава картата си, се оказва, че тя е валидна до 2016 г. и Душев отказва да покаже документите си.

"За трети път виждам невалидни полицейски служебни удостоверения - стикерите в долният десен ъгъл са до 2016 г. От последвалия разговор с униформените, подразбрах, че ЦЯЛАТА полиция е с изтекли стикери. А това означава, че в момента НЯМАМЕ полиция! И че година и половина сме НЯМАЛИ полиция!", написа в профила си в социалната мрежа димитровградчанинът.

Според обнародвана на 15 март в "Държавен вестник" инструкция за определяне вида, условията и реда за издаване и ползване на служебните карти в МВР обаче "поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 г." Това означава, че полицаите са представили легитимни служебни карти на шофьора, както и значки.