Година след началото на войната в Украйна български и украински граждани организираха шествия под мотото "Украйна - Европа - Свобода - Победа!" в подкрепа на борбата за свобода и независимост на украинския народ.

Освен в София, където то бе най-мащабно, такива имаше и във Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна и Бургас.

В столицата гражданите се събраха първо пред президентството.

"Българи и украинци заставаме рамо до рамо на мирно шествие в подкрепа на свободна Украйна", посочват пред БНР участниците, които се събраха през президентството. Идеята им е да почетат паметта на хилядите жертви, да подпомогнат бежанците и да изразят подкрепа за усилията на украинския народ да отстоява свободата си.

Множеството запази минута мълчание в памет на жертвите в тази война.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК>>

Снимка: Булфото

"България и българският народ знаят ясно, който е агресорът в тази война, въпреки опитите на някои политически сили и държавни фигури, които зад фазата на пацифизма и неутралността, призовават светът да изостави Украйна", казаха още организаторите.

За да почетат паметта на жертвите на руската агресия и за да протестират срещу позицията на българския президент относно войната, пред президентството се събраха и представители на неправителствени организации. Сред тях са движение "БОЕЦ" и Атлантическия съвет.

След минута мълчание в памет на загиналите, шествието в подкрепа на Украйна се отправиха към "Орлов мост" към 19:30 ч. Пред Руската църква демонстрантите се спряха с викове: "долу Путин", "убийци" и "тук не е Москва".

Участниците призоваха и за импийчмънт на президента Румен Радев както и за отзоваването на руския посланик Елеонора Митрофанова от България, предаде БТА.

Сничка: Булфото

Пристигайки на "Орлов мост", развяли български и украински знамена и пеещи химна на Украйна, те отново призоваха за импийчмънт на президента Радев.

Движението на автомобили бе блокирано от Софийския университет до "Орлов мост", както и от Националния стадион до "Орлов мост" - по булевард "Евлоги и Христо Георгиеви".

Участниците в шествието призоваха и за изпращане на оръжие към Украйна.

Полицейското присъствие в района беше засилено. Около 21:00 ч. движението на автомобилите беше възстановено и хората се разпръснаха.