Шефовете на службите у нас и представители на кабинета се събраха на "Дондуков" 2, за да обсъдят рисковете и заплахите пред националната ни сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерки за тяхното минимизиране.

Още снимки вижте тук >>> 

Преди началото на срещата премиерът Николай Денков заяви пред журналисти, че ще коментира след нейния край. Директорът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев каза, че хората могат да бъдат спокойни.

Вчера президентът Радев отправи покана за консултативна среща по темата, което е различен формат от Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). 

За участие в консултативната среща бяха поканени председателят на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателят Николай Денков, заместник министър-председателят Мария Габриел, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живко Коцев, председателят на ДАНС Пламен Тончев и шефовете на Държавна агенция "Разузнаване" и на Служба "Военно разузнаване" съответно Антоан Гечев и бригаден генерал Венелин Венев.  

Снимка: Президентски прессекретариат

Като предварителна тема на срещата, която започна в 18 часа на "Дондуков" 2, бе обявена и необходимостта от технологично обновяване на структурите от системата за защита на националната сигурност.

Преди два дни президентът Радев коментира, че при необходимост е готов да свика КСНС, но към момента няма такива планове. 

Преди няколко дни имаше и среща в Министерския съвет на Националния контратерористичен център, след която стана ясно, че нивото на риск е вдигнато до жълто за места като летища, гари, и синагоги.

Снимка: БТА

При какви други поводи държавният глава е инициирал консултативни срещи?

Президентът Румен Радев е инициирал три други консултативни срещи, сочи справка на отдел "Справочна" на БТА.

На 30 септември 2019 г. по инициатива на президента е проведена двучасова консултативна среща на тема: "Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз".

На 24 февруари 2022 г. Румен Радев свиква спешна консултативна среща на държавните институции от 8:00 ч. след инвазията на Русия в Украйна.

На 23 септември 2022 г. държавният глава също свиква консултативна среща, на която са обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна след руската инвазия на 24 февруари 2022 г.

Снимка: БТА