Нов етап от водната криза в Перник започна вчера. След сериозна авария, градър е без капка вода, а язовир "Студена" е на метър и половина от мъртвия си обем. Днес правителството трябва да вземе важни решения относно спешната финансова инжекция за града, за да се стабилизира положението.

"Реално потреблението по време на режим на водата е по-голямо, защото хората са презапасяват, но не мисля, че са ощетени. Някъде около метър и половина остава до мъртвия обем на язовира. Това се очаква да се случи до 10-15 дни", обяви пред БНТ новият управител на ВиК-Перник Борислав Иванов.

Той коментира и сериозността на аварията, която се отстранява в момента. 

"Аварията, която е налице в Перник в момента, е доста сериозна - на единия от двата главни водопровода. Тя е в квартал "Железни заводи". Колегите работят от вчера по нея, но не са успели да я отстранят и днес продължават. Засегната е и централната част на града, град Батановци и 7 села в региона. С това спиране на водата, което доста утежнява мрежата, авариите са се увеличили доста", поясни Иванов. 

Водата, която се подава от пречиствателната станция е с добри параметри, но от старите тръби попадат и вредни частици.

"Съветвам хората да оставят в началото водата да се изтича. В момента водата към промишлена зона е спряна, добави Иванов.

Водата на язовир "Белмекен" ще идва пречистена от София. Изтичането по трасето на цялата мрежа има нерегламентирано и то е включено към загубите, както и кражбите.

"Добре, че се случи това в Перник, за да стане ясно колко е важна водата", обясни той.

Заради водната криза правителството трябва да отпусне спешно най-малко 25 милиона лева за водния байпас на Перник. Парите ще отидат за изграждането на тръбопровода при Мало Бучино. Чрез него миньорският град ще получава вода от язовир "Белмекен" през язовир "Бели Искър".

Министерският съвет трябва да постигне консенсус и по още едно важно разрешение - да се използва софийският водопровод, за да достигне вода до Перник.

След това Столичният общински съвет също трябва да гласува това решение.