За сериозно промишлено замърсяване на река Тунджа в Ямбол алармираха от местното дружество "Водоснабдяване и канализация" (ВиК).

Отпадни води с мазнини са изливани директно в канализационната система на града, а оттам попадат и в реката, каза управителят на ВиК - Ямбол инж. Цветан Съйков, цитиран от БТА. На този етап той отказа да назове името на предприятието.

Заради замърсяването аварират три каскадни канално-помпени станции за пречистване на отпадни води - първо тази в индустриалната зона, а после и още две.

"Отказаха помпите, което предизвика разлив в реката. Мазнините създават огромен проблем. Тези съоръжения не са предвидени да работят с такъв отпадък", обясни Съйков.

Има риск да спре работата на цялата градска пречиствателна станция, подчерта управителят на ВиК - Ямбол.

"Там е най-големият проблем, който може да се предизвика, защото тя също не е проектирана за това. Никой няма право да зауства такъв тип отпадни води в канализацията", категоричен бе той.

Предприети са незабавни мерки по почистване, ремонт и възстановяване на съоръженията. За случая са сигнализирани Регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора и Община Ямбол, в чиито активи е градската пречиствателна станция и съоръженията към нея, каза още управителят на ВиК - Ямбол.

Пречиствателната станция за отпадни води в Ямбол беше открита през 2021 г. Изграждането ѝ е част от проекта за водния цикъл на града на стойност 44 млн. лева, от които 36,6 млн. лева от Оперативната програма "Околна среда".