Преброяването на населението цели да покаже не само колко сме, но и какви сме, каза председателят на НСИ Сергей Цветарски. Той коментира насроченото за 2021 г. преброяване на населението пред БНТ и допусна, че българите вече са под 7 милиона души.

По думите му, намаляването на населението не е толкова голям проблем, колкото е промяната на структурите в обществото.

"Не бих се фокусирал единствено върху ромския етнос. Въпросът е да видим какво става с цялото общество. Каква е неговата раждаемост, каква е миграцията, какви са структурите по образование, квалификации и професии", посочи Цветарски.

Според него, ако броят на населението беше голям проблем, държави като Малта и Люксембург биха били сериозно засегнати. Той добави, че проблемите пред България няма да са толкова заради раждаемостта, а заради промените в образователните и възрастовите структури, причинени от миграцията. Застаряването е европейска тенденция, каза председателят на Националната статистика.

Преброителите след две години ще бъдат два пъти по-малко от предния път, а парите, които ще се отделят, са 1,5 пъти повече: от 27 млн. на 38 млн. Има възможност преброяването да е по-евтино, ако повече хора се регистрират електронно. Очаква се до 65-70% от хората да се преброят електронно, обясни Сергей Цветарски.

Той разясни, че отделените средства няма да са само за преброители, а и за модернизация на процеса на преброяването.

"Ще се започнат стъпки към създаване на адресен регистър, който ще подобри качеството на преброяването. Ще се изгради и електронна система, която ще служи години наред като платформа за бъдещите извадкови изучавания на населението", добави той.