Сексуалното насилие над деца във Великобритания е епидемия, която засяга милиони жертви, като гнусните и ужасяващи деяния се крият в продължение на десетилетия, тъй като институциите и политиците са издигнали в приоритет репутацията пред благосъстоянието на младите хора, твърди ново обществено проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Независимото изследване на сексуалното насилие над деца е едно от най-големите и най-скъпите по рода си в страната. То посочва, че това е глобална криза и предупреждава, че децата ще бъдат изложени на риск, ако не бъдат предприети спешни действия.

"Естеството и мащабът на злоупотребите, с която се сблъскахме, бяха шокиращи и дълбоко обезпокоителни", каза пред репортери Алексис Джей - експертка в областта на социалните грижи, ръководила проучването. "Това не е просто историческо отклонение, което се е случило преди десетилетия, това е все по-нарастващ проблем и национална епидемия", подчерта тя.

Изследването е започнало през юли 2014 г. след поредица ужасяващи разкрития за злоупотреби, някои от които датират от десетилетия. Най-значимото от тях е свързано с покойната телевизионна звезда от Би Би Би Джими Савил, за когото след смъртта му бе разкрито, че е сред хората, замесени в най-много случаи на сексуално насилие във Великобритания.

В 15 публикувани разследвания и десетки доклади са описани подробности за ужасяващи злоупотреби в институции, включително в Католическата и Англиканската църква, както и в средището на британската политика - Уестминстър.

Политици, църковни лидери и социалните служби са пренебрегвали сигналите, за да защитят извършителите и репутацията им. Полицията е проявявала неоправдано почтително отношение към обществени личности, твърди проучването.

Общо 725 свидетели са били изслушани от 2017 г. и са обработени близо 2,5 милиона страници с доказателства.

Повече от 6000 жертви са споделили преживяванията си в рамките на "Проект за истината" по линия на проучването.

Джей заяви, че сексуалните посегателства са били насочени срещу бебета, малки деца и тийнейджъри. Често са били придружени от ужасяващо насилие и садистични действия, причиняващи физическа болка. "Това е отвратително и унизително и последиците често остават за цял живот за жертвите", каза тя.

Броят на хората, които са били и продължават да бъдат обект на насилие, е стряскащ. По данни от 2019 г. в Англия и Уелс е имало общо 3,1 милиона жертви, или около 7,5 процента от населението на възраст от 18 до 75 години.

Джей заяви, че във всяка група от 200 деца, 10 момчета и повече от 30 момичета ще бъдат засегнати преди да са навършили 16 години. В изследването се отбелязва, че докато то е било провеждано, мащабът на онлайн злоупотребите се е увеличил драстично.