22 230 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech пристигнаха вчера на Летище-София, съобщиха днес от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Те са разпределени към РЗИ-тата в страната. Това е седмата доставка от препарата на Pfizer/BioNTech.

До края на седмицата в страната ни се очаква да пристигне и третата поредна доставка от ваксината на AstraZeneca - 61 400 дози.

България ще поръча още 460 000 дози от ваксината на Moderna. По този начин страната ще може да разчита на около 1 милион дози от препарата, който с новата поръчка ще стигне за ваксинацията на около 500 000 души, стана ясно на правителственото заседание миналата седмица.

По последни изчисления у нас ще разполагаме с малко над 18,5 млн. дози от всички ваксини. 68 са ваксинациите за последните 24 часа. 

Всички, които желаят да бъдат имунизирани срещу COVID-19, трябва да заявят това пред личните си лекари. Записването за безплатното и доброволно имунизиране може да бъде осъществено по телефона или при лично посещение при общопрактикуващия лекар. Списъците ще бъдат непрекъснато допълвани с актуална информация. Така медиците ще разполагат с данни, за да могат максимално адекватно и своевременно да информират и имунизират желаещите, когато ваксините бъдат доставени.