СДВР призовава протестиращите да не се поддават на провокации, каза днес на брифинг Антон Златанов, заместник-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи.

Да се запази протестът мирен и в границите на законодателството, добави той. По думите му институциите трябва да бъдат оставени да работят, въпреки протестите. Предприели сме необходимите мерки по опазване на обществения ред, каза още Златанов.

Той призова организаторите на протеста да започнат да заявяват мероприятията в Столичната община, какъвто е редът. Те трябва да бъдат с продължителност до светлата част на деня - до 22.00 ч. Също така, предварително трябва да бъдат обявени местата, където ще има митинги, и маршрутите на шествията, добави Златанов.

"В града, освен протестиращите, има огромен брой и други граждани, които желаят да отидат на работа, желаят да се приберат в домовете си, при семействата си. Независимо от техните политически пристрастия, те също имат права", каза още Златанов.

По думите му, безразборното блокиране на кръстовищата и на маршрути на градския транспорт нарушават правата на останалите, които не протестират.

При протестните действия вчера не бяха допуснати нарушения на реда. Задържана е млада жена, носила демонстративно газово оръжие, съобщи пресцентърът на Министерството на вътрешните работи. Тя е отведена в столично районно управление.