Началникът на СДВР комисар Антон Златанов даде извънреден брифинг в 1 часа през нощта след сблъсъците между полицията и агресивни протестиращи, които хвърляха бомбички, павета и бутилки по тях.

"Това, което се случи днес в София беше дълъг маратон от масови безредици. За съжаление, на протеста дойдоха много хора, чиято единствена цел беше да провокират напрежение, сбивания, нахлувания в сградите на учреждения и атаката на цялото това нещо бяха полицаите. Бяхме подложени на изпитание да изтърпим покрай нас да падат ранени полицаи, не мога да ги изброя колко са, със сигурност само сутринта бяха над 100, 15 от тях бяха в болница - с порезни рани, обгазени, с наранявания на очите, изгаряния по лицето. И мога да кажа, че повечето от тях се върнаха с превързани ръце и крака, за да изпълняват своя дълг. Не се оплакваме, това е нашата работа, дори много не търсят медицинска помощ, оправят се сами и пак излизат", каза той.

Златанов подчерта, че не са броили всички бомбички, хвърлени срещу униформени, но със сигурност са над 100, като някои от тях са били много мощни и били няколко вида. Имало и много пиротехнически изделия, включително опасни сигнални ракети. А самоделно взривно устройство се е взривило в полицейски автомобил, след като протестиращ е счупил едно от стъклата. 

Сутринта бяха задържани 35 души, и сега продължаваме с арестите, задържани са със сигурност над 60 лица само вечерта, уточни полицейският началник, като изтъкна, че много от тях са били в нетрезво състояние и под въздействието на "всякакви вещества" и са били агресивни.

Снимка: БТА

Не приемаме опитите за противопоставяне на българския народ срещу българската полиция, категоричен бе Златанов.

"Тактиката на полицията днес през целия ден и въобще по време на протестите беше насочена изцяло към щадене на живота и здравето на гражданите, с риск за живота и здравето на полицаите. Но полицаите са извадка от българското общество, като журналистите или политиците, те са българи, хора с майка, бащи, деца, съпруги и съпрузи. Тактическите действия, повтарям, бяха изключително пасивни, гледате ситуацията и в Европа, и в света, не съм виждал по-щадяща тактика, отколкото днес, рискът беше да пострадат наши служители и доста от тях пострадаха", подчерта зам.-директорът на СДВР.

Снимка: bTV

По думите му не е нормално нито политици, нито общественици да призовават към нарушаване на обществения ред и атакуване на полицаите. А винаги, когато има безредици, има пострадали и от двете страни.

"Опорочи се мирният протест. Има една граница, която беше премината от тези протестиращи, които използваха брутална и грозна агресия срещу полицаите. Поздравявам хората, които бяха дошли на мирен протест. Те се разочароваха от бомбите, разочароваха се, че идват протестиращи със спрейове в раниците, от хвърлянето на павета срещу нас. Снимайте всичко тук - има чукове, метални пръти... С огромно съжаление констатирахме, че такива се вадят и от част от палатките в палатковия лагер, които ние преди не сме закачали", добави той.

Златанов подчерта, че е имало хулигански възгласи, които "ги чуваме на други места", намеквайки за футболните агитки, и уточни, че се гледат видеозаписи, за да бъдат разпознати фенове, известни на МВР.

Снимка: БТА

По думите му тези действия са били добре организирани и са използвали, че има много мирно протестиращи, за да се вклинят в тях.

Той обясни и кога полицията е решила, че вече няма как да не се намеси.

Снимка: Булфото

"Част от стъклените бутилки, паветата и камъни бяха хвърляни от задните редици и удряха тези от първите редици, падали са и около вас, видели сте ги", обърна се шефът на СДВР към журналистите. - "Така , че ние сме полиция и сме длъжни да осигурим живота и здравето на всички и когато това е така, няма как да продължим да чакаме", изтъкна той.

Снимка: Булфото

И апелира - когато се призовава за ескалация, хората, които идват да протестират мирно, да се разграничават от провокаторите и агресивните протестиращи, които тази вечер са били няколкостотин.

"Обществото е силно поляризирано. Призоваваме към разум от утре натам, но подобни действия няма да се търпят повече", категоричен бе той и уточни, че за утре няма подадено заявление за протест.

Каракачанов защити МВР, призова и Борисов да го стори

"Като българин и като вицепремиер по сигурността, заставам твърдо зад действията на българската полиция по отношение на мерките за озаптяване на провокаторите", написа във Фейсбук силовият вицепремиер Красимир Каракачанов.

По думите му, през целия ден сме станали свидетели на организирани, преднамерени и с нищо непредизвикани атаки към полицията. Целта, според него, е била да се стигне до кръв и жертви.

"Тази вечер полицията, без да предизвика с нещо, беше отново атакувана с бомби, ракети, павета и бордюри. С една ясна цел - окървавяване на протестите", посочва Каракачанов.

Той призовава политиците "да спрат да си правят евтини политически сметки за власт".

"На българската нация е нужна не кръв, а диалог", добавя той.

"Призовавам българския премиер да застане зад действията на полицията и да разпореди необходимите законови мерки да възстанови реда в държавата. Призовавам българския президент, ако не като президент, то поне като български офицер, да защити полицията, която е подложена на безпрецедентен терор, от страна на платени групи от хора, които нямат нищо общо с протестите на нормалните български граждани", заявява още Каракачанов и приканва тях и политическите лидери да не забравят, че партиите са част от историята на страната, а България е вечна.