Шарков е получил около 3000 гласа, Емил Кабаиванов малко над 2500. В около 220 избирателни секции в цялата страна 9 000 членове на Съюза на демократичните сили гласуваха за председател на партията.

Кандидатите за председателския пост са Ваньо Шарков, Емил Кабаиванов, Иван Сотиров и Лъчезар Тошев.

Румен Христов се оттегли от председателската битка в петък вечер.

Очаквам да има балатож на вътрешнопартийните избори за председател на СДС и вероятно той ще бъде между Ваньо Шарков и Емил Кабаиванов. Това прогнозира по-рано в Русе зам.-председателят на СДС Румен Христов. Смятам, че партията има сили да се яви самостоятелно на изборите, каза той.

На въпрос каква е причината за внезапното оттегляне преди два дни на кандидатурата му за председател на СДС, Румен Христов каза, че решението било трудно, но това е личен акт, който е свързан с опита за консолидация в партията. "Многократно съм заявявал, че каузата СДС стои над моето его и съм го доказал през годините, направих го и сега. Имаше много хора, които ме подкрепяха, но имаше и упреци заради лошия резултат на президентските избори - независимо, че той не е само на Румен Христов. Мисля, че вотът, който получих тогава е по-скоро личен, отколкото партиен", каза Христов. Без значение кой ще бъде председател на СДС, ако поиска моите услуги като зам.-председател, ще ги получи, каза Христов, цитиран от БТА.

"Съжалявам, че Мартин Димитров си подаде оставката, защото нямаше да бъдем в тази ситуация в момента. Ние не сме лидерска партия. Това, че Националният съвет на СДС взе решение за самостоятелно явяване на следващите парламентарни избори, не беше повод за подаване на оставка, но това е негово лично решение", каза Христов.