Белият дом съобщи, че президентът е подписал документ, който дава на здравните служби право да не се съобразяват с някои федерални разпоредби. Служители обясниха, че правомощията са сходни с тези, които се дават при наближаване на ураган, например. Не се уточнява обаче какви точно са те.
Целта на документа е САЩ да са по-добре подготвени, ако се стигне до рязко увеличаване на случаите на болестта и това натовари прекалено здравната система, съобщи Ройтерс.
Новият грип А (H1N1) вече е силно разпространен в САЩ и е причинил смъртта на над 1000 души, включително почти 100 деца.
Свинският грип е широко разпространен в 46 от 50-те американски щата. От април досега над 20 000 души в САЩ са били приети за лечение заради новия грипен вирус, съобщи Томас Фрийдън, директор на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията. Той изрази съжаление, че ваксините за новия грипен щам достигат бавно до рисковите групи в САЩ. Фрийдън допълни, че не може да прогнозира дали новият грипен вирус ще продължи да настъпва със същото темпо и през цялата есен и през зимата, или за известно време ще спре и после отново ще се наблюдава нова вълна от зарази.
Същевременно фармацевтичната компания Санофи Пастьор, която произвежда ваксини срещу новия грип, обеща, че до декември ще осигури 75,3 милиона дози за САЩ.