Измамниците разработили сложна схема, с помощта на която научавали ПИН-кода и защитния номер на картодържателите, които теглят пари от банкомат, съобщи американският новинарски сайт http://wfsb.com, цитиран от БТА. Те поставили в машината устройство, което чете информацията на гърба на дебитните карти и в частност защитния номер. Само тези данни обаче са безполезни за апашите, освен ако не се сдобият с ПИН-кода на набелязаната карта. За целта те поставили друго устройство под банкомата, което засичало движенията на пръстите на собственика на картата, докато набира ПИН-кода. Сложната технология привлякла вниманието на служители на "Уаховия банк" и "Банк ъф Америка", които информирали полицията.
Служителите на реда арестували Мартин Антонов, докато се опитвал да отстрани специалната апаратура от банкомата. Българинът пристигнал в САЩ с виза, но изданието не уточнява какъв тип е тя. Той може да бъде освободен под гаранция от 1,5 милиона долара. Полицаите арестували Антонов преди да успее да събере данните на дебитните карти на ползвателите на банкомата. Техниката на измамниците останала в машината само няколко часа.
Само преди дни в САЩ беше задържан най-известният български финансов измамник - бившият брокер Юлиян Цолов, който беше дълго издирван, за да бъде съден.