"Сашко е много по-добре. Възвръща функциите си. Много по-розови са му бузките и ръчичките, пие постоянно вода. Чакаме да го захранваме, тъй като това трябва да стане постепенно. Той е на системи и все още е много уморен. Но се съвзема". Това заяви в предаването "На Фокус" по NOVA бащата на 12-годишния Александър.

Спасителите са убедени, че момчето е било само в планината през всички дни на изчезването си

Бащата подчерта, че ако детето му е оцеляло наистина само в планината - значи е свръхчовек. "Ако това се докаже, то това надхвърля моите представи за неговите възможности". Александър Цветанов благодари на спасителите, като ги нарече "доблестни мъже с огромни сърца, които са му върнали живота".

Не мога да коментирам нито една версия, нека разследващите да си вършат работата, каза Цветанов по повод твърденията, че момчето може да е било отвлечено.

"Моментът, в който видях, че Сашко е жив и диша. Това е моментът, който ми се е запечатал най-силно в съзнанието. И моментът, в който видях, че си поема въздух". Това заяви Веселин Георгиев, доброволецът открил изчезналия от 9 дни Александър от Перник.

По думите му той 5 минути не е могъл да повярва, че това е издирваното дете. "Радвам се, че сбърках и че не бях прав, защото първоначално вярвах, че той толкова дълго време не може да оцелее сам в планината. Застанах и се подготвях психически да отида до него, когато първоначално го забелязах."

Мястото, в което е открит Сашко е с труден достъп. "Имаше храсти с пролуки между тях. Така го забелязах", разказа Веселин.

Директорът на ПСС Емил Нешев разкри подробности от самото издирване. "Получихме информация, че има вероятност по-рано да се е случило всичко. В смисъл детето да не е изчезнало в часа, в който беше обявено първоначално. Тоест - той е имал повече време в светлата част на деня, за да се придвижи. Когато приключихме работата си на терен в понеделник, казахме на полицая, който координираше действията на терен, че искаме ориентир. Бяхме претърсили доста обширен район, но бяхме оставили южните склонове като по-невъзможни, защото за по-трудно проходими".

След това спасителите сравнили траклоговете от GPS-ите. "Сравнихме данните и видяхме кои части не са обходени. След това започнахме методично да обхождаме района. Със сигурност това място е обходено. Имаше страшно много доброволци и спасители на терен", подчерта той. И допълни: "Може би големият брой хора да е изплашил детето и то да се е скрило".

"Имаше много хора в ниската част на района", потвърди и доброволецът Милко Михалков.

И тримата спасители бяха категорични, че детето е било само в планината през всички дни на изчезването си.