Уникална българска разработка показаха на осмото издание на Европейски форум за социално предприемачество. Роботът OMNIBOT е предназначен за подпомагане на хора с увреждания при придвижване.

С него те могат сами да застанат в изправено положение и да се придвижват в различни пространства. Роботът е с малки размери и тегло и може да се сгъва за пренасяне.

Инициатор и основен двигател на екипа, разработил робота, е Любомир Василев. Той е работил дълги години в завод за мотокари. Преди 7 години съпругата му паднала от дърво и си счупила гръбнака. Жената останала парализирана в инвалидна количка. За да й помогне, Любомир изобретил OMNIBOT. Отнело му три години.

Снимка: БТА

Благодарение на разработката днес съпругата на Василев може без чужда помощ да стане от инвалидната количка, да се качи върху платформата на колела и да я управлява, така че дори да достигне посудата от горния шкаф в кухнята у дома. С робота-помощник, който изпълнява невъзможните за нея движения, се е върнала и на работа като маникюрист.

Механикът на разработката инж. Димитър Ортаков сподели, че над 10 души вече са изпробвали устройството и усмивката не слиза от лицата им. Той допълни, че са подадени и документи за патентоването му, но са необходими три месеца за извършване на проверка.

Снимка: БТА

Конкурентната цена на робота е около 15 000 евро, но тази на българското изобретение ще бъде по-ниска. Създателите на машината изразиха надежда, че до 2 години ще влезе в производство и ще може да помага безплатно в кабинети за физиотерапия на нуждаещи се.

Снимка: БТА