На фона на по-малкия брой регистрирани новозаразени в столицата с коронавирус, броят на настанените пациенти в болница намалява. От събота-досега в здравните заведения в града са приети 107 души. Това коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова днес.

Общият брой на пациентите в столични болници е 652-ма при 545 вчера, отечете кметът.

103-ма души са в Интензивно отделение.

"Непрекъснато болниците и здравната система се изправят пред трудности - лекари, медици, санитари са най-важните", каза кметът на столицата. Тя обаче е категорична, че на този етап не са необходими мерки за детските градини.

По отношение на контрола в търговски обекти, нощни заведения и градския транспорт, Фандъкова каза, че е имало масирани проверки два дни, направени са над 800 проверки в градския транспорт, 44 проверки са направени от РЗИ с полицията по нощните заведения и са съставени два акта.

Кметът на столицата призова да се носят маски, да се спазват правила и дистанция.

В заключение Йорданка Фандъкова каза, че ще бъде внесен доклад в Столичния общински съвет за три преносими рентгена по искане на общинските болници. "Те получават всичко и трябва да отговарят, така както се изисква от страна на хората", каза кметът.