Има доказателства за взрив от салмонела в 3 детски градини в София, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в студиото на "Денят започва".

Той отбеляза, че и в страната има периодични взривове на инфекцията. Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна, уточни проф. Кантарджиев.

Храните от животински произход трябва да са термично обработени, а ако е стояла храната повече от 4 часа на стайна температура, може да е опасна за здравето, обясни той.

Млякото трябва да е пакетирано и ако се купи мляко от друго място, задължително е да се вари, защото има бактерии, които се развиват и на студено, които са особено опасни за бременни жени, бе категоричен Кантарджиев.

Той открои, че е много важна и ваксинацията при децата и препоръча деца под 1 година да не се водят на море, ако не са ваксинирани против морбили. Най-вече да не се ходи с тях в Северна Гърция, където има много морбили.

Около 90% от инфекциите при децата са от бактерии, хигиената е много важна, каза проф. Тодор Кантарджиев. Той препоръча през лятото да се ползват мокри кърпи с хлор хиксидин, защото спиртът не действа на ентеровирусите.

Проф. Кантарджиев коментира и ухапванията от кърлежи, като бе категоричен, че трябва да се пие антибиотик при подобно ухапване.

В столицата например имаме заразени с Лаймска болест кърлежи и хората трябва да се информират за районите, в които има заразени кърлежи, отбеляза директорът Националния център по заразни и паразитни болести.