Прощални думи за кончината на патриарх Неофит изказа и Симеон Сакскобургготски.

"С голямо прискърбие научих за кончината на Първосветителя на Родната ни Църква - блаженопочившия Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! За мен ще останат незабравими светите му богослужби, както и личните ни срещи, при които силно впечатляваха неговата доброта, мъдрост и монашеско смирение! Неговото миротворство и дълбока състрадателност са пример за всички ни!", заяви бившият премиер, съобщават от пресофиса му.

"Нека Всемилостивият Бог, Царят на Царете да прости приснопаметния патриарх Неофит и да го упокои в Небесното Си Царство! Вечна и блажена да бъде паметта му!", прощава се с водача на Българската православна църква Симеон Сакскобургготски.

На 3 декември миналата година той присъства на молебен за здравето на вече болния тогава патриарх, който се състоя в храма "Св. Троица" и бе отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп. Такива молебени в този ден бяха отслужени във всички православни храмове в страната. Сакскобургготски пожела с божията помощ Неофит да се възстанови по-скоро, но двамата повече не присъстваха заедно на служба, тъй като патриархът така и не излезе от ВМА, където беше на лечение повече от четири месеца. 

Бившият премиер, заедно със съпругата си, царица Маргарита, не пропускаха да отидат в храм-паметника "Александър Невски" на тържествена служба по Великден и на Рождество, когато ги водеше патриарх Неофит.