В последните дни Николова беше атакувана заради решението си, което предизвика масови протести на рокери и искане за нейната оставка или освобождаването й от длъжност.

Вестник "24 часа" дори излезе със статия, озаглавена "Съдия Недялка си би камшика", в която се твърди, че тя се е скрила, за да не коментира това, че освободи турския гражданин Фарук Бекташ и той успя да избяга от правосъдието.

Провокирани от това, днес от съда разпространиха становище, в което заявиха, че Николова е в планиран годишен отпуск и това "по никакъв повод не е обвързано и не произтича от намерението ѝ да се укрива, за да не попадне във фокуса на гражданското недоволство и интереса на медиите".

"В тази връзка, считаме за неуместни опитите да се внуши, че съдия Недялка Николова страда от гузна съвест и е непочтена, и иска да се укрие и избяга", заявиха още колегите й.

Магистратите подчертаха, че тя работи в съда повече от 10 години, ползва се с нужния авторитет и уважение, била наставник на младшите съдии в Софийския окръжен съд и не са ѝ налагани дисциплинарни наказания.

"Имаме самочувствието и повод да заявим, че съдиите от състава на СОС, в това число и съдия Николова, са доказани професионалисти, опитни и почтени колеги, които желаят да работят в спокойна атмосфера, за да изпълнят основната функция, според Конституцията и закона – тази на арбитър", заявиха още съдиите.

Относно определението, с което Николова пусна под "домашен арест" Бекташ, те подчертаха, че до него се е стигнало, след като тя се е запознала с доказателствата, съобразно закона и водена от вътрешното си убеждение за законосъобразната и подходяща в случая мярка за неотклонение.

Колегите на Недялка Николова уточниха също, че точно тя е гледала мярката за неотклонение на турския гастарбайтер, защото в последната седмица на юли е била дежурен съдия.

В същото време магистратите изразиха и съпричастност към скръбта на роднините и близките на загиналото семейство Бойко и Таня Бойкови, които пътуваха с мотори за Австрия, за да видят малкото си внуче.

Междувременно дъщерята на загиналите - Грета, разказа пред Канал 3, че Бекташ е трябвало да носи гривна за проследяване след излизането му от ареста, но такава не му била поставена. На въпрос защо, й отговорили, че "нямало в наличност такива устройства".

В същото време бившият вече служебен защитник на Бекташ – Васил Крумов, коментира пред Bulgaria ON AIR, че първоначално той имал намерение да съдейства на българското правосъдие и да се признае за виновен, за да премине делото по бързата процедура.

"Той искаше да признае фактите и обстоятелствата, защото се чувстваше не добре пред мен от това, че е отнел човешки животи. Беше много притеснен", добави защитникът.

По думите му Бекташ е променил намеренията си да съдейства от страх, но не от българското правосъдие, а от саморазправа.

В понеделник Софийската окръжна прокуратура съобщи, че е изготвила Европейска заповед за арест на Бекташ. Ако не бъде открит до 2 месеца, той ще бъде съден задочно.
От държавното обвинение уточниха, че нямат информация от МВР той да е напуснал легално страната ни.

И тази вечер протестите на рокерите продължават, дори стават национални - към софийските мотористи ще се присъединят и техни колеги от други градове, като Велико Търново, Русе и Плевен.