Главният координатор на Експертния съвет по съдебна медицина към здравно министерство доц. Александър Апостолов заяви пред bTV, че е било задължително да се назначат допълнителни експертизи в случая на насилие срещу 18-годишната Дебора от Стара Загора.

"Тъй като случаят като травматични увреждания не е лек и от съдебно-медицинска гледна точка. Не може да очакваме колегата при несъбрана изцяло медицинска документация и данни, които са му необходими да документира убедено заключение - да чакаме от него категоричен отговор", добави той. 

Доц. Апостолов обясни, че данните трябва да бъдат събрани по процесуален ред от органите на разследването и да бъдат представени на съдебния лекар.

Според него пропускът е извършването на бързо разследване, незавършен и непълен процес на разследване.

"Лека телесна повреда" е правно понятие. Ние, като съдебни лекари, имаме право да установим медико-биологичните показатели на една телесна повреда - да установим увреждането, да опишем неговите характеристики, да локализираме в коя част на човешкото тяло е. Оттам нататък единствено право на съда е да приеме или отхвърли една съдебно-медицинска експертиза и да отнесе тези медико-биологични характеристики към тази или онази телесна повреда, обясни главният координатор на Експертния съвет по съдебна медицина. 

По думите на доц. Апостолов, съдебният лекар в Стара Загора д-р Теодор Стаматов си е свършил на онзи етап на провеждане на изследването добре работата. "Съдебно-медицинската експертиза често не е едномоментен акт, тя може да бъде разширявана, допълвана", заяви доц. Александър Апостолов и припомни, че експертизите се назначават от съдебните органи.

Предстои Министерството на здравеопазването ще разгледа проекта на медицинския стандарт по съдебна медицина. След това той ще бъде публикуван за обществено обсъждане, за да бъде окончателно утвърден.