Фалшивия паспорт 30-годишния Качиков, известен като приближен на Косьо Самоковеца, ползвал при преминаването си през ГКПП „Промахон", Гърция и през ГКПП „Ново село" на 4 февруари 2004 година. Същият преправен паспорт той е използвал и пред граничните власти в Лил, Франция пет месеца по-късно.
Качика бе задържан при акция в центъра на Сливен на 23 септември заедно с 21-годишен свой съучастник. Двамата са уличени в изнудване на гражданин, отправили са закани и заплахи спрямо него и членове на неговото семейството по повод незаконно отдадени парични суми и спор за размера на главницата и лихвата. Качика бе освободен от ареста и поставен под домашен арест заради влошено здравословно състояние с диагноза тромбофлебит.
Името на Васил Качиков нашумя покрай разстрела на Константин Димитров-Самоковеца в Холандия в края на 2003 г. Според показанията на холандеца Ервин Врекер, осъден на 15 години затвор за убийството му, Качика бил физическият извършител на престъплението. През 2004 г. той бе докаран под конвой от Ница, Франция, където пребивавал с чужди документи за самоличност. Две години по-късно сливналията бе осъден за склоняване към проституция на две момичета. Присъдата бе 7 години, но той излежа само 4 и бе освободен предсрочно за добро поведение.
Междувременно на Качика бе повдигнато и обвинение за убийството на сливенския сутеньор Тодор Минов-Цигането, но бе оправдан.