При засилено полицейско присъствие и жандармерийски части започна поредното събаряне на незаконни постройки в Стара Загора, но без напрежение.

Акцията започна, след като Административният съд в града е отхвърлил жалбите на част от собствениците и се е произнесъл в полза на Община Стара Загора. Става въпрос за 36 незаконни къщи, построени в района на поречието на река Бедечка.

Рано сутринта на терена имаше багери, които започнаха премахването на постройките, издигнати незаконно на общинска земя. Част от живеещите в тези сгради наблюдаваха как се случва премахването, но не е имало конфликти, предава БТА.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>

"Ще бъдат съборени 36 постройки от тази местност. Всички те са минали по стандартната процедура на Закона за устройство на територията с конструктивен акт и имат издадена заповед на кмета за премахване.

Дадено им беше време за доброволно премахване, но това не се случи и днес преминаваме към принудително премахване", каза Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция "Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството" в Община Стара Загора.

Снимка: БТА

Той посочи, че половината от решенията за премахването на тези сгради са били обжалвани пред Административния съд в Стара Загора, който е постановил, че "заповедта на кмета е законосъобразна".

Снимка: БТА

От думите му стана ясно, че живеещите в тези постройки са се настанили незаконно след друго премахване на подобен вид незаконни сгради преди няколко години и не са местни жители. "Те просто се заселват и правят много бели, гледат животни и вдигат много шум", обясни Стоманярски. Той допълни, че на мястото не може да има строителство, защото е в поречието на реката.

Незаконните постройки ще бъдат премахнати в рамките на няколко дни. По първоначални сметки акцията ще струва на общината около 50 хиляди лева. "Целият район тук ще бъде почистен", каза Ангел Стоманярски.

Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция "Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството"

Снимка: БТА

Преди събарянето на всяка сграда беше извършван оглед за наличието на хора и животни в нея. В една от къщите беше намерено куче и беше извикан представител на общинския приют за безстопанствени животни.

Снимка: БТА

Това е поредната акция на премахване на незаконни постройки в Стара Загора. Първата такава беше в ромския квартал "Лозенец" през 2014 г. До момента сградите, премахнати от общинската администрация, са около 300.

Снимка: БТА