С поднасяне на цветя и планинарски песни пред бюст-паметника на Алеко Константинов в Борисовата градина в София Българският туристически съюз (БТС) отбеляза 161 години от рождението на патрона си и основоположник на организираното българско туристическо движение, предава БТА.

Председателят на БТС Венцислав Венев приветства събралите се членове на организацията и гости, като ги призова да бъдат "предани на Българския туристически съюз и делото на великия наш патрон Алеко Константинов".

Снимка: БТА

В словото си проф. д-р Светослав Елдъров се спря на основополагащата роля на Алеко Константинов за поставянето на основите на организирания български туризъм.

Любими туристически песни изпълниха представители на хор "Планинарска песен" и хор "Планинарска песен - Филип Аврамов".

Вижте всички снимки ТУК>>>

На честването присъстваха туристически деятели, членове на оперативното ръководство и на Управителния съвет на БТС.

Снимка: БТА

Годишнината беше отбелязана вчера и в родния град на Алеко Константинов - Свищов. Бяха обявени резултатите от Международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко", който ежегодно се организира в навечерието на Алековите дни.

Наградата беше присъдена на унгарския писател с български корени Тошо Дончев. Част от програмата в чест на видния свищовлия бе и представянето на благотворителен спектакъл за набиране на средства за преиздаване на Алековите творби "Бай Ганьо" и "До Чикаго и назад".

Снимка: БТА

Алеко Константинов (с псевдоним Щастливеца) е роден на 13 януари 1863 в Свищов, показва информация на отдел "Справочна" на БТА.

В периода 1885 г. -1886 г. е член и прокурор в Софийския окръжен съд, след това помощник-прокурор на Софийския апелативен съд (1886 г. - 1888 г.). Член на Софийския апелативен съд (1890 г. - 1892 г.) и юрисконсулт при Софийския общински съвет (1886 г.). От 1896 г. е адвокат в София. Един от основателите на дружество "Славянска беседа".

Алеко Константинов е основател на организираното туристическо движение в България. По негова инициатива на 27 август 1895 г. на Черни връх на Витоша е създадено първото туристическо дружество в България - Клуб на българските туристи.

Снимка: BulFoto

Автор е на над 40 фейлетона, на пътеписите "До Чикаго и назад" (1893-1894), "Невероятно наистина, но факт...", "Какво? Швейцария ли?", "В Българска Швейцария", на цикъла "Разни хора - разни идеали", "Миш-маш" и др.

В "Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин" (1895 г.) създава най-известния сатиричен образ в българската литература. Превежда художествени творби от френски и руски език.