Започва демонтажът на Паметника на Съветската армия в София. Това потвърди на място пред журналисти областният управител на София Вяра Тодева, която обясни и какво точно предстои. Малко след 9 часа започнаха да се събират и противници на демонтирането на монумента, сред които и Мая Манолова. 

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Днес ще бъде изградено скеле, след това ще бъдат премахнати и най-високите фигури. 

"Те ще бъдат преместени на държавен имот, ще бъдат строго охранявани. Експертизата, която беше изготвена от скулптора Марин Марков, показа, че в резултат на времето са се получили сериозни пукнатини. Това наложи демонтажа", заяви Тодева.

След това фигурите ще бъдат описани, ще се планира и възлагането на обществена поръчка за реставрация, след което ще бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство.

По думите на скулптора Марин Марков фигурите са се разцепили по цялата дължина.

Снимка: Булфото

"Върху фигурата на краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. По цялата дължина са се разцепили. Основната причина затова е, че едно време, когато е монтиран паметникът, е налят бетон в краката на фигурите. Вследствие на това през годините прониква влага и тя разрушава метала". 

Снимка: Булфото

В района около монумента има засилено присъствие на полиция и жандармерия.

Във Facebook депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев по-рано написа: 

Снимка: Булфото

"Монументът на окупационната червена армия сигурно не е най-големият проблем на нашата столица. Обаче е най-знаковият проблем, и за София, и за България. Защото тук не говорим за камъните и плочите и скулптурите. Говорим за сянката на една огромна подмяна, която този окупационен символ хвърля не просто над столицата, а над цялата ни история от освобождението насам".

Снимка: БТА