В деня на своята 143-годишнина Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Никола Й. Вапцаров" във Варна прие в строя си научно-изследователския катер "Асен".

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Това е още една крачка в развитието на способностите на нашето училище за извършване на научни изследвания и осигуряване на адекватна подготовка за обучение на нашите курсанти в управление на кораби и катери, посочи на церемонията на Морска гара началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

Началникът на военноморското училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров

Снимка: БТА

Той припомни, че бившият катер "Номад" е един от старите партньори в научните изследвания на ВВМУ. "Многократно сме работили заедно, изпълнявайки с него задачи в различни научни проекти", каза началникът, цитиран от БТА.

Катерът е придобит по проект "Евроструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания" съгласно договор от септември 2023 г., съобщи капитан втори ранг проф. Ивайло Бакалов, който представи основните му характеристики и способности.

Снимка: БТА

Построен е в периода 2006-2009 г. във Варна с бруто тонаж 39,8. Дълъг е 19,7 метра, широчината му е 5,19 метра, височината - 2,8 метра. Разполага с два дизелови двигателя с мощност общо 350 киловата. Районът му на плаване е до 60-милна зона и 4 бала вълнение на морето. Ще се експлоатира в границите на 12-милната зона на българското черноморско крайбрежие, посочи кап. Бакалов.

Това е четвъртият кораб "Асен", каза на церемонията военният историк д-р Атанас Панайотов, който сподели подробности за традицията на името във Военноморските сили на Република България.

Флагът на първия български учебен ветроход "Асен" е вдигнат преди 130 години в Русе, посочи историкът. "Той е единствената бригантина в нашата учебна морска история, дело на златните ръце на майсторите от "Морски арсенал" и на началника на ВВМУ капитан първи ранг Константин Божков. Служи на България десет години, от които последните три на море", съобщи той.

Вторият кораб с име "Асен" се появява през 1931 г. и на него до 1956 г. се учат поколения възпитаници на Морското училище.

Третият съд е рейдовата лодка "Асен" от 2015 г., помогнала на занятията по морска практика и пренесла името през десетилетията, посочи Панайотов.

Той допълни, че катерът "Асен" на ВВМУ става по-малкия брат на Научно-изследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" и му пожела седем фута под кила и щастливо плаване.

Бизнесменът и филантроп д-р Милен Врабевски и кръстницата на катера д-р Росица Врабевска

Снимка: БТА

Кръстница на катера стана д-р Росица Врабевска. Плавателният съд бе осветен лично от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който на днешния празничен ден получи почетно звание "Доктор хонорис кауза" на Морското училище във Варна. Той дари на катера икона на Пресвета Богородица.

Плавателният съд бе осветен лично от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

Снимка: Булфото